Tidenes MC-treff på Frya

Tidenes MC-treff på Frya

Publisert av ‎ NVIO den 13.12.19.

MC-treffet på Frya har vært fast møtested for veteraner fra internasjonale operasjoner i 5 år. Frya leir ligger 6 km nord for Ringebu, 23 mil fra Oslo og 29 mil fra Trondheim, og antall deltakere øker hvert år. Denne helgen var det rundt 100 deltagere. Dette gjør treffet til et av de største arrangementene i regi av NVIO, og det er ildsjelene i NVIO avd Gjøvik og Toten som er drivkreftene bak arrangementet. Treffet er blitt det viktigste vårtreffet for veteraner som kjører MC og det er spesielt gledelig å se at antall kvinnelige veteraner og pårørende som deltar på treffet øker.

Frya leir er en nedlagt militærleir som er gjort om til camping/bobilparkering med overnattingstilbud på gamle kaserner, både mannskapsforlegninger med flermannsrom og befalsforlegning med enkelt og dobbeltrom. Standarden er ikke 5-stjerners, men det er tilfredsstillende. Det viktigste er at Frya leir er et meget trivelig sted å tilbringe sammen med veteraner som man har tjenestegjort sammen med eller blir kjent med i løpet av helgen og som deler felles interesse for MC.


Jo Øvergaard viste sitt private museum; Sollia krigshistoriske samlinger.

Treffet er lagt opp med ankomst fredag ettermiddag og kveld, med middag og gode samtaler ut i de små timer. Etter frokost lørdag er tradisjon med langtur, og i helgen ble det tid for en kjøretur over Venabygdsfjellet til Sollia hvor Jo Øvergaard viste oss sitt imponerende private museum; Sollia krigshistoriske samlinger. Øvergaard har sterkt nedsatt syn, men hadde allikevel full kontroll over hvilke gjenstander som var utstilt hvor og han hadde også en utrolig detaljkunnskap om de enkelte objektenes historie. Blant gjenstandene som var stilt ut, var uniformen til SS-Oberführer Heinrich Fehlis som var som var sjef for det tyske Sikkerhetspolitiet og Sikkerhetstjenesten i Norge under 2. verdenskrig. Samlingen i Sollia er vel verdt et besøk og anbefales på det sterkeste. Sørg for å kontakte Jo Øvergaard på forhånd slik at dere får guiding under besøket!


En imponerende privat samling

Under omvisningen fortalte Øvergaard at han hadde et problem, nemlig å få montert en MG-34 på et luftmålstativ. Ståle Rustadstuen tok utfordringen på strak arm og fikk montert våpenet på stativet. En mekaniker kan brukes til alt, sa Rustadstuen som ikke hadde kjennskap til våpenet fra tidligere. Etter besøket hos Øvergaard, gikk ferden videre til Solbergutsikten, hvorfra man kan beskue motivet som dannet grunnlag for det kjente maleriet «Vinternatt I Rondane»


Derfra valgte noen å kjøre via Folldal og Hjerkinn tilbake til Frya mens de øvrige returnerte over Venabygdsfjellet tilbake til Frya leir, hvor det igjen var gode samtaler og forberedelse til kveldens grilling. Selv om det begynte å regne kraftig utover kvelden, la det ingen demper på stemningen siden arrangørene hadde sørget for å spenne en stor presenning over uteområdet slik at man kunne sitte tørt og nyte deilig grillmat tilberedt av Frya leirs kokk. På grunn av lang reisevei for mange på søndag, ble det en tidlig kveld for mange. Søndagen opprant med oppholdsvær og etter en kraftig frokost hvor mange avga løfte om å komme tilbake neste år, var det tid for avreise. 

Før avreise var det også tid til en samtale med pårørende som deltok under MC-treffet. De pårørende har ikke den samme sterke MC-interessen som sine veteranmenn, men uttrykte allikevel glede over å være tilstede og delta på treffet og opplever også et godt samhold blant de pårørende.


Susann Wedø, Hilde Norby Larsen og Unni Rustadstuen trives på MC-treff på Frya

Hilde Nordby Larsen fra Rena jobber som sivilt ansatt i Forsvaret og er fast deltager på MC-treffet på Frya sammen med sin mann, Trond. Via en arbeidskollega hadde Trond blitt involvert i NVIO og blitt en del av MC-miljøet på Gjøvik og Toten. Hun synes at det å delta på MC-treffet er kjempetrivelig og at felles aktiviteter som det legges opp til for de pårørende (shoppingtur til Ringebu og felles lunch) gjør at de pårørende også trives under treffet.

Unni Rustadstuen er fra Lillehammer og er fast deltager på MC-treffet selv om hun ikke kjører MC. Hennes mann Ståle er i arrangementskomitéen og hun lot seg overtale til å delta både på planleggingsmøter og på treffet. Hun vil anbefale pårørende som sitter hjemme mens veteraner reiser til MC-treff på Frya til å bli med og oppleve treffet og kanskje å bli kvitt noen fordommer om hva veteraner prater om når de treffes.

Susann Wedø er fra Trondheim. Hun er selv veteran fra Libanon og Makedonia og pårørende og deltok på sitt første MC-treff på Frya i fjor. Hun har truffet veteraner som hun har tjenestegjort sammen med noe som betyr mye for henne. Hun sier at når hun og hennes kjæreste deler felles ting kan de ha en felles forståelse noe gjør at deres forhold fungerer bedre. Hun deltok under fjorårets Nordic Veterans MC-tour hvor hun fikk øynene opp for MC-miljøet blant veteraner. Susann er sykepleier og tidligere ambulansesjåfør. Under fjorårets Nordic Veterans MC-tour bidro hun sterkt til å redde livet til en finsk veteran som ble alvorlig skadet i en kollisjon. Susann er for sin innsats tildelt Nordic Blue Berets Medal of Honour. Hun fremhevet også de øvrige veteranenes innsats på skadestedet. Veteranene tok initiativ og viste at de var i stand til å håndtere situasjoner når det virkelig gjelder. Susann ga også utrykk for at det var viktig å få kontakt med de øvrige pårørende og satt også stor pris på felleskapet med dem under treffet på Frya.


Jan-Erik Kolstad 

Jan-Erik Kolstad er leder for NVIO avd Gjøvik og Toten. Han oppsummer årets MC-treff slik: «God stemning, gode mennesker, godt samhold, utveksling av erfaringer. Sammen er vi styrke !». MC-treffet på Frya vil også bli arrangert i 2020, nærmere bestemt siste helg i mai. Kolstad sier videre at: «I år var det 104 deltakere. Kapasiteten er ganske fylt, men vi har plass til mange flere med telt, så vi håper at mange vil komme. Vi har hatt mange deltakere i år som har vært her for første gang og tilbakemeldingene er veldig gode. De er veldig fornøyde virker det som og da er vi fornøyde»

En stor takk rettes til arrangementskomitéen og NVIO avd Gjøvik og Toten for et flott arrangement. Det er plass til mange flere, så man håper at flere benytter anledningen til å delta neste år. En ting er sikkert, man vil møte nye venner i et flott miljø.