Hedret HV-soldater som bidro 22.juli

Hedret HV-soldater som bidro 22.juli

Publisert av Hege Kofstad den 12.05.22.

11. mai ble personell fra HV som bidro under terrorangrepet i Norge 22. juli hedret i en seremoni på Akershus festning. Sjef HV, Elisabeth Michelsen, takket for innsatsen i sin tale til HV-soldatene. - Det er et tidsspørsmål før soldater som har deltatt på nasjonale operasjoner også går inn i veteranbegrepet, sa hun.

Etter seremonien var alle invitert til konsert og litt å spise i Fanehallen. HV02 var vertskap.

Sjef HV02 Gisle Fagerland (t.v.) og kameratstøtteleder og HV-soldat fra 22. juli Anders Aks.- Dette burde ha blitt gjort langt tidligere, sier sjef for HV02 Gisle Fagerland. – Innsatsen HV gjorde 22. juli har ikke blitt godt nok belyst. Dette er mennesker som gikk fra å sitte ved middagsbordet til å delta i krigslignende tilstander, hvor ingen hadde oversikt over det som skjedde. Ingen visste om det var flere terrorister eller flere bomber, sier han.

Planen var i utgangspunktet å ha markeringen ti år etter terroren, men pandemien gjorde at seremonien ble utsatt et år.

- Jeg merker faktisk at det er godt å møte igjen de man tjenestegjorde sammen med og snakke om hva som skjedde den gangen, og hva slags roller man hadde. Det er ikke så mange som vet at jeg hadde en rolle 22. juli, sier Anders Aks. Til daglig er han kameratstøtteleder i NVIO.

- Jeg ble ringt etter i forbindelse med 22. juli og var da i styrkestrukturen til HV02. Jeg husker godt at det var mange inntrykk og mye arbeid som måtte gjøres. Mitt oppdrag var å bistå planlegging og opptrening av vaktstyrken som skulle overta vaktholdet i regjeringskvartalet. Et av de inntrykkene jeg sitter igjen med er en soldat som kom hjem fra oppdrag med et skikkelig 1000-meter blikk, han har jeg tenkt på helt siden og lurt på hvordan det går, sier Aks.

Aks er også veteran, men har jobbet mye i HV etter han var ute. - Jeg har vært med på flere oppdrag i HV-regi enn i intops. Når jeg tar på meg kamertatstøtte-brillene er jeg overrasket over hvor lite system det er i forhold til ivaretakelse etter oppdrag. Her har HV hatt en ressursutfordring og jeg tenker det er viktig for oss innen kameratstøtte å bidra. Derfor vil jeg fremover åpne opp kameratstøttetelefonen for innsatspersonell fra HV slik at de har et kontaktpunkt inn til vårt kameratstøttenettverk. Samtidig vil jeg konferere med kameratstøttelederne våre og se nærmere på hvordan vi kan bistå med vår kameratstøtte-erfaring til HV.

Gisle Fagerland sier at de ikke har fått tilbakemelding om at det er spesielt mange HV-soldater som sliter etter innsatsen 22. juli, men han kjenner til andre eksempler, blant annet etter Gjerdrum. Og at anerkjennelsen burde vært større er han ikke i tvil om.  

- Jeg syns spørsmålet om hvem som er veteraner og ikke er utrolig vanskelig. Men at HV-soldatene som bidro 22.-juli sitter med erfaringer som gjør at det kanskje kunne gjøres et unntak for dem, det tror jeg, sier han.

HV-sjef Elisabeth Michelsen er hakket mer sikker i sin sak. - Jeg mener soldater som har deltatt i nasjonale operasjoner burde anerkjennes som veteraner. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skal få de samme rettighetene som veteraner fra internasjonale operasjoner. Og når folk er klare for det, burde de hedres sammen med andre veteraner 8. mai, sier hun.