I sabotørenes fotspor

I sabotørenes fotspor

Publisert av Siri Jørgensen den 02.03.20.

Mange er som meg interessert i 2.verdenskrig og hva mange av våre helter gjorde under krigen. Natt til 28. februar fikk jeg en tur jeg aldri kommer til å glemme, en annerledes tur på truger og på en veldig spesiell dato. Jeg fikk muligheten til å gå sabotørruta med min gode venn Tor Nicolaysen. Tor er eier av Rjukan Fjellstue og i samarbeid med Norsk industriarbeidermuseum (NIA) inviterte de til denne eksklusive nattvandringen i fotsporene til våre helter som utførte sabotasjen av Vemork, eksakt på denne dato – altså natt til 28. feb 1943.

 

Klargjøring før turen var å se over alt utstyr, få ulltøy på kroppen, sjekke batterier i hodelykten (også reserve) i tilfelle jeg trenger det.  Deretter varmt vann på termosen og litt sjokolade i sekken etter et nydelig måltid på Rjukan Fjellstue som Inger og Tor har stelt i stand til oss. Kan vel ikke si at sabotørene hadde samme oppvartning som oss i 2020, de hadde levd i skjul på Hardangervidda under kummerlige forhold vinteren 1943, og ingen 5 stjerners luxus på hyttene.  Forsyninger fra England var det dårlig med,  og de levde av egen fangst, inkludert mageinnholdet til reinsdyr som bare ble kaldt «gørr». De prøvde seg til og med på kokt reinlav. 

 

Når klokken blir 20:00 spenner vi på oss truger og følger i sabotørenes fotspor på rekke og rad. Vi  stopper ved noen bombekrater fra november 1943 før vi kommer inn i Fjøsbudalen hvor sabotørene hvilte siste natten i en hytte før aksjonen. Mørket gjør det spennende, selv om vi ikke skal sprenge produksjonene til Norsk Hydro, og vi ikke trenger å passe oss for tyskerne som holder vakt. Vi nærmer oss Våer og vi sklir nesten ut i veien for det er så mye snø og is, og vi må ta av trugene for vi skal gå ned i juvet, hvor vi firer oss ned til elva Måna, før vi må vade i elva og klatre opp til jernbanesporene. I juvet tviholder jeg i tauet og redselen stiger… jeg er redd, for jeg kan skli og falle å ta resten av gruppa med i fallet siden jeg er en av de siste på tauet. 

 

Samtidig går tankene mine tilbake til våre helter som gjorde dette i 1943, uten det flotte utstyret vi har og uten lys. Vi fikk lov til å bruke hodelykter her, men ellers på ruta hadde vi lysdisiplin.  Jeg plumper i elva og faller bakover og jeg hører isen sprekke bak meg, men jeg er oppe fra elven før vannet trenger igjennom klærne, og det er bare sekken som blir våt. Vi fortsetter på togskinnene og ser Vemork lyse opp, 30 minutter forsinket. Noen fra NIA står der og ønsker oss velkommen med en liten D2O akevitt som varmet. Deretter går vi inn i kjelleren som ble gravd ut i 2017 og er helt intakt. Vi ser kabelgaten som sabotørene krøp inn i og rommet hvor produksjonen var som våre helter sprengte akkurat denne natten for 77 år siden. 

 

Når sabotørene kom dit var det et vakthold på 15 tyskere, men de kom seg usett inn og informasjonen de hadde fått fra innsiden av Hydro gjorde at de visste nøyaktig hva arbeidsoppgavene var og lunten var laget på 2 minutter, som senere ble klippet ned til 30 sek. Mye kunne gått galt for sabotørene, men de holdt hodet kaldt, selv om de støtte på problemer underveis disse dagene. I Fjøsbudalen hvor de trodde de var alene, bodde to kjærestepar på en hytte i nærheten, og disse måtte stoppes. Hvis de hadde tipset tyskerne om uniformerte menn med våpen, kunne det vært slutten. Det var 4 lokale Rjukan-gutter i gruppen og disse kunne bli gjenkjent, så parene fikk beskjed om å aldri fortelle hva de hadde og de skjønte først etter bombingen at det var de norske sabotørene de hadde sett i Fjøsbudalen. Men de sa ikke noe til noen før krigen var over i 1945.

 

Vi gjennomførte denne nesten 10 km turen på 5 timer, Vemork-aksjonen eller Operasjon Gunnerside, var en militær, alliert sabotasjeaksjon under andre verdenskrig for å sprenge Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. Under 2. verdenskrig foregikk kampen om tungtvannet på Vemork, og gjennom fire sabotasjeaksjoner ble nazistenes forsøk på å lage atombomber stoppet. 

Hvis fienden fikk lov til å fortsette sitt forskningsarbeid med tungtvann, ville de antakeligvis produsert en atombombe, som igjen ville kunne bety tap av krigen. Dette var inntrykket de allierte vitenskapsmennene satt med mens den 2. verdenskrig var under full utvikling. Selv arbeidet de intenst for å fremkalle en kjernefysisk eksplosjon etter andre prinsipper, men det var langt frem. Og tungtvannet ble bare produsert i det tyskokkuperte Norge, på Vemork og Rjukan. Sabotasjen de utførte natt til 28.feburar 1943 var vellykket, de unnslapp Tyskerne og løsnet ikke ett skudd. Veien i sikkerhet ble via retretten (opp Krosso) opp på fjellet der de gikk på ski inn i sikkerhet, noen  på vei til Sverige andre ble igjen på Hardangervidda for å formilde kontakt til London om at aksjonen var vellykket. De overnattet i hytter på turen hvor de også fant proviant. –En «uvanlig vinterferie» kalte Joakim Rønneberg denne turen på over 50 mil.

 

Under dette oppholdet på Rjukan Fjellstue møtte jeg også 6 britiske menn, som har jeg blitt kjent og gode venner med, nettopp for sin genuine interesse for 2.Verdenskrig og heltene fra Telemark. I år er det 20. gangen flere av de er på Rjukan, og de reiser i britiske uniformer fra 1940 og besøker Rjukan Fjellstue hvert år på datoen for sabotasjen. De går juvet uten sikring og i år fikk de også se kopien av hytta i Fjøsbudalen. Alle jeg snakker med på Rjukan snakker om de hyggelige britene som hvert år kommer i gamle uniformer for å minnes våre helter. For 2 år siden, på 75-års dagen til sabotasjen var H.M Kronprinsen på guidet tur til Vemork, og selvsagt med Tor som guide. De britiske hadde også ankommet, og kommer aldri til å glemme at de sto i oppstilling og fikk håndhilse på kronprinsen.

 

Etter denne natten sitter jeg igjen med mange gode minner og inntrykk, selv om jeg fortsatt er støl og har vondt etter noen knall og fall, men for en opplevelse!  Er det noe jeg anbefaler på mitt sterkeste, hvis du er interessert i våre helter fra Telemark som det er skrevet og laget flere filmer om, så burde du ta deg en tur til Rjukan Fjellstue, og få en guidet tur med Tor Nicolaysen. Han kjente alle sabotørene personlig og han brenner for å formidle den viktige historien videre. Husk fred og frihet er ikke gratis, noen har kjempet denne kampen for oss og det er våre krigshelter. Takk for min frihet!

 

Sabotørene i 1943: 

Joachim Rønneberg (leder), Jens Anton Paulsson, Knut Haugland, Knut Haukelid, Claus Helberg, Kasper Idland, Fredrik Kayser, Arne Kjeldstrup, Einar Skinnarland, Hans Storhaug og Birger Strømsheim.

 

 

Vibeke