Reisebrev fra Wien med Folk og Forsvar

Reisebrev fra Wien med Folk og Forsvar

Publisert av Siri Jørgensen den 15.01.23.

Av Christian Hansen 


 

Det var tidlig morgen da alarmen ringte, men jeg ønsket å være ute i god tid på reisen inn til Gardermoen. Jeg hadde vært så heldig å få representere NVIO på en studietur til Wien med Folk og Forsvar. Tankene mine var fylt med spenning; hvem ville være med på turen, hvordan ville foredragene være, og hvordan ville Wien se ut?

Da vi landet, ble vi møtt av mørke biler som kjørte oss til hotellet. Vi skulle bo på det fancy Grand Hotel Wien. Det var første gangen noen åpnet døren for meg da jeg skulle ut av en bil på et hotell. Etter å ha sjekket inn, ble vi fortalt at noen av rommene ikke var klare, så vi måtte vente. For å korte ned ventetiden, gikk vi ut for å spise. Vi spiste Wienerschnitzel, som er kjent i Østerrike, og fant et flott sted. Betjeningen var skeptisk til oss, men da vi fortalte at vi kom fra Norge, smilte de. Etter å ha spist schnitzel og betalt regningen, gikk vi tilbake til hotellet og fikk nøkkelkortet til rommet. Øynene mine ble store da jeg åpnet døren, for rommet var en suite med en spisestue, en stue, et eget soverom med tilhørende marmorbelagt bad. Dette var en standard en vanlig person fra middelklassen ikke var vant til. Jeg pakket ut og tok en liten hvil i en alt for stor og passe myk seng, før det var tid for middag med hele gruppen som hadde reist sammen med oss.

 

Vi møttes i resepsjonen og gikk til stedet hvor vi skulle spise. Der ble det presentasjon av alle deltakerne. På denne turen var det folk fra forsvaret, DSB, det frivillige skyttervesenet, ungdomsskoler og videregående skoler. Det var et stort spenn mellom de ulike yrkesgruppene, og jeg må si at det var spennende å møte nye folk fra forskjellige deler av samfunnet.

På mandagen hadde vi en tur til OSSE (organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) som fokuserer på konfliktløsning. OSSE jobber for å hindre at konflikter oppstår, for å mekle i eksisterende konflikter, og for å bistå med gjenoppbygging etter at en konflikt er løst. Dette inkluderer også sikkerhetspolitikk, tillitsskapende tiltak, krisehjelp, menneskerettigheter, og økonomisk, teknisk og økologisk samarbeid. Etter å ha sett møtesalene der de store spørsmålene blir diskutert, besøkte vi den norske ambassaden for å få en mer detaljert innføring i hva Norge gjør i OSSE.

 

 

Dagen etter, tirsdag, dro vi til FN-bygget i Wien. Der ble vi møtt av delegaten fra den norske ambassaden til IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået). Vi fikk en presentasjon om hva denne organisasjonen gjør, med et spesielt fokus på Iran. Deretter besøkte vi den norske ambassaden, der vi fikk et foredrag om hvordan NATO gjennomfører inspeksjoner av andre land sine våpenarsenaler, og om at NATO også deltar på større øvelser i andre land for å holde oversikt. På spørsmål om hvor disse observatørene var når Russland hadde øvelser på grensen til Ukraina, svarte foredragsholderen, at Russland brukte Covid som en unnskyldning for at inspektører ikke kunne komme inn i landet for å overvære øvelsene.

 

Det ble også satt av tid i programmet til en guidet tur om byens historie hva angår spionasje. Her kommer det frem at Wien har vært en sentral by for spionasje gjennom tidene, på grunn av sin strategiske beliggenhet i Europa og sin rolle som en by for internasjonalt samarbeid og diplomati.

Under Den kalde krigen var Wien et viktig senter for spionasje mellom øst- og vestblokken. Både østblokken og vestblokken hadde sine egne spioner og mottok hemmelig informasjon fra den andre siden gjennom spionasjenettverk i byen. Mange spioner og desertører fra øst ble også sendt til Wien for å overgi seg til vesten, og omvendt. I tillegg har Wien også vært en by med mange internasjonale organisasjoner, som kjent FN og OSSE, noe som har gjort den attraktiv for spioner fra ulike land som ønsker å få tilgang til hemmelig informasjon.

 

 

Utenom det faglige innholdet la man merke til at byen er fylt med kultur og mye å se på.

Under besøket mitt fikk jeg muligheten til å utforske noen av byens toppattraksjoner, som Vienna State Opera, Schönbrunn Palace og Belvedere Museum. Hver av disse stedene tilbyr en unik opplevelse og et innblikk i byens rike historie. Det skal nevnes at jeg bare fikk tittet innom, men ikke sett noen forestillinger.

En av mine favoritt ting om Vienna var maten. Byen er kjent for sine kaker, spesielt sin berømte sachertorte, en sjokoladekake med aprikosfyll. Men det var så mye mer å nyte, fra mettende retter som Wienerschnitzel og goulash til deilig kaffe og varm sjokolade.

I tillegg til sine kulturelle attraksjoner er Vienna også en by av musikk og kunst. Byen er også hjem til mange museer og gallerier, noe som gjør den til et paradis for kunstelskere.

Alt i alt var besøket mitt i Vienna en ren glede. Fra de vakre synene til den deilige maten og den rike kulturen har denne byen noe for alle. Jeg gleder meg til å vende tilbake og oppdage enda mer av det Vienna har å tilby, samt få tid til å gå i operaen. 


Helt til slutt vil jeg sende en takk til folkene i Folk og Forsvar. Det var en virkelig minneverdig opplevelse, og jeg setter stor pris på all innsatsen dere la inn for å gjøre den så bra som mulig. Studietur med dere kan virkelig anbefales.

 

Christian