Rocker opp veteran-arrangementer!

Rocker opp veteran-arrangementer!

Publisert av Siri Jørgensen den 03.03.20.

 

Ta en håndfull entusiastiske og litt musikalske veteraner. Tilsett en god dose kameratskap, mimring og humor. Når stemningen øker, rører du inn noen heftige rytmer, elektriske instrumenter, velkjente låter, spilleglede og høy allsangfaktor. Plasser blandingen på en passende scene. Skru volumet opp og topp det hele med en stor dose publikumsfrieri. Voila! Der har du Veterans Rock!

 

God stemning er viktig

Bandet er kjent for å få opp stemningen og engasjementet hos tilhørerne. De spiller flere låter i dur enn i moll, for å si det slik.

- Det er vanlig at folk danser og synger med. Noen ganger til og med oppå bordene, sier Roy Hovdan. Han er en av gitaristene i bandet.

Halvparten av de seks i Veterans Rock begynte å spille sammen da de tjenestegjorde i Norbatt IX tidlig på åttitallet. De andre tre har tjenestegjort i andre kontingenter/misjoner og har blitt med i gruppa de siste par åra.

 

Go’låter på repertoaret

På repertoaret har de blant annet go’låter fra Creedence, Beatles, Rolling Stones, Eric Clapton og Pink Floyd. Dansbar musikk som er lett å like. De spiller også noen låter med veteran-tema som vokalisten i bandet, Kjell Arne Sunde, har skrevet. 

- For oss som spiller er dette moro og meningsfylt. Ikke minst fordi publikum tar så godt imot oss og gir oss positive tilbakemeldinger, forteller bandets trommis, Nils Frode Vindenes. Han er den eneste i bandet som er stadig tjenestegjørende i Forsvaret. For mange er han  også kjent som visepresident i NVIO.

 

Tester nytt konsept i Bergen

- I samarbeid med NVIO Bergen og Omland prøver vi ut en ny arrangementstype første helgen i april, forteller bassist Svein Netland. Han er en av to bergensere som er fast medlem i bandet.

- 3. april har vi booket utestedet Underlig som ligger like ved Torgalmenningen. Der er det plass til rundt 350 tilhørere. Siden alle, ikke bare veteraner, er velkomne, tør vi håpe på stinn brakke. Veteraner kommer inn gratis, mens  andre må betale en hundrings i døra, forklarer Netland. Overskuddet går til Stiftelsen Veteranhjelp.

Hvis denne “Bergens-modellen” blir en suksess, håper bandet at konseptet kan brukes som mal andre steder også.


Slik får man rockerne på besøk

Veterans Rock er organisert innenfor NVIO, men er ikke et rent NVIO-band. Men alle som arrangerer aktiviteter for veteraner kan ta kontakt hvis de vil ha bandet på besøk.

Den enkleste måten å få kontakt med bandet på, er å sende en melding fra Facebooksiden. Jo tidligere man er ute, jo større sjanse er det for at de kan levere. Kostnadene for en spilling vil typisk ligge mellom ti og tjue tusen kroner. Leie av lyd, lys og scene kan komme i tillegg.

- Vi prioriterer å spille på steder der man forventer mange besøkende. Ikke for å være blasse, men fordi det koster en del å samle bandet. Medlemmene bor spredt over hele Sør-Norge. Derfor er det riktig å disponere ressursene slik at vi kan spille for så mange veteraner som mulig. Arrangementer som kan trekke 100 tilskuere eller mer, er derfor mest aktuelle for oss. Men det er ikke et absolutt krav, forteller Roy Hovdan. Det er han som står for kontakten med interesserte arrangører. Veterans Rock forsøker å si ja til så mange spillinger som mulig, men det må jo kombineres med deres liv utenfor bandet også. Men de vi må si nei til i år, vil stå sterkere hvis de vil ha oss på besøk senere, sier Hovdan.

 

Mange spillesteder i 2020 er klare

Hovdan nevner at de i år bl.a. skal spille på veteran-arrangementer i Bergen i april, på Oscarsborg festning i juni,  Åndalsnes i september, Bæreia og i Karlstad i august.

Det  er det som er klart så langt, men det er flere mulige oppdrag som ikke er landet ennå.

Vil du følge med på hvor bandet spiller og hva de har av aktiviteter og planer, så er som tidligere nevnt Facebooksiden deres et godt sted å begynne.

Veterans Rock tar ikke honorar for å spille, men får dekket reise, kost og losji. De fleste  band-medlemmene tar seg fri fra jobben i forbindelse med spilling, med det det innebærer for den enkeltes feriedager og økonomi.

 

Støttet av NVIO og Forsvarets veterantjeneste

Med praktisk og økonomisk støtte fra NVIO og Forsvarets Veterantjeneste ble prosjektet realisert i 2019. Da begynte de å rocke rundt i Norge. 

Smalahovetreffet på Voss, NVIOs landsmøte, familiedag på Oscarsborg festning og MC-treffet på Bæreia er noen av stedene de spilte på i 2019. Totalt var det knapt tusen tilhørere som overvar konsertene det første året. I 2020 tar de sikte på å nå ut til enda flere.