8. mai: -Stolte av å bevare friheten

8. mai: -Stolte av å bevare friheten

Publisert av Hege Kofstad den 08.05.22.

- Verdifelleskapet vi deler med demokratiske land, der menneskeverdet trumfer makta, det samme fellesskapet vi kjenner på når vi tjenestegjør, enten det er på øvelse her i Norge, når vi viser vår vilje til felles forsvar i internasjonal innsats eller internasjonale operasjoner i andre steder i verden. Vi soldater er stolte av å representere landet vårt. Vi er stolte av den tradisjonen vi er en del av. (...) Mest av alt er vi stolte av at vi er med på å bevare friheten. Vår egen og våre allierte, sa Linda Bertheussen da hun holdt soldatens tale på Akershus festning 8. mai.

I likhet med både statsminister Jonas Gahr Støre og leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide, trakk hun i talen frem krigen i Ukraina. Bertheussen kom for få måneder siden tilbake fra en fem måneders jobb i Litauen. Der var hun styrkesjef med ansvar for 120 soldater, som del av det norske bidraget til NATOs forsterkede nærvær i Øst-Europa - Enhanced Forward Presence. Til daglig er hun kompanisjef i Telemark bataljon.

– Krigen i Europa viser at friheten ikke er en selvfølge, den må kjempes for. La oss håpe at også Ukraina snart får sin frigjøringsdag, sa Bertheussen i sin tale.

En strålende vårdag med blå himmel ble bare avbrutt av overflyvningen over Akershus festning. Like før hadde syklistene fra Veteraner på hjul kommet i mål etter å ha tilbakelagt mil etter mil fra Forsvarets veteransenter på Bæreia, utenfor Kongsvinger. NVIOs Vibeke Strand sto klar med medaljer sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Det var ikke bare på Akershus festning frigjøringsdagen og Norges 100 000 militærveteraner ble hyllet. Over hele landet ble dagen markert. Endelig kunne man åpne dørene for publikum etter to pandemipregede markeringer.

På det nasjonale arrangementet på Akershus festningen var det åpen dag og NVIO Oslo gjorde en strålende figut på stand. Dagens offisielle program ble avsluttet med medaljetildelinger og hovedseremoni der blant andre Kongen, kronprinsen og statsministeren deltok.

Mer om medaljemottakerne finner du her.