Episode 37 – Forsvaret på Balkan

Episode 37 – Forsvaret på Balkan

06.12.22 15:00 av Anders A. H. Aks

I perioden 1992–2005 tjenestegjorde mer enn 12 000 norske soldater på Balkan i FN- og NATO-ledede operasjoner. Nå er det endelig skrevet en bok som tar for seg den samlede norske militære innsatsen, skrevet av forskere ved Forsvarets høgskole. En av forfatterne, Håkon Lunde Saxi, gir oss en oversikt over «Balkanperioden» i norsk forsvarshistorie.

Les mer
Episode 30 Leave no man behind

Episode 30 Leave no man behind

30.10.21 09:24 av Siri Jørgensen

I denne episoden får vi vite hvordan det var å gå Nansens fotspor over Grønland. Frøydis, Terje og Christian er gjester i studio og forteller om hva som skjer når bindingen ryker, du går tom for dopapir eller har glemt noe fordi det ikke sto på pakkelisten. Og hva har hunden Laika med saken å gjøre? Vi får høre om turen og deres opplevelser som en del av Veteraner over isen.

Les mer
Episode 29 - Kommandørkaptein Frank Børresen

Episode 29 - Kommandørkaptein Frank Børresen

01.10.21 13:52 av Siri Jørgensen

I denne episoden er vi både over, og under vann, når vi har kommandørkaptein Frank Børresen i studio. Han forteller om sin bakgrunn fra å være stormer i SFOR til å bli minedykker, opplevelser på EOD-lag med tap av liv i Afghanistan, til å bli sjef for Minedykkerkommandoen og nå seksjonssjef for minekrig ved Marinens Krigførings- og Skolesenter. Vi lærer litt mer om minedykkerne og snakker om både intops, terror og nasjonal beredskap. Du kan lytte til episoden via linken under, eller der du hører på podcast ellers; episode 29.

Les mer
Episode 28 - Simon Stranger og Nicholas Dreyer

Episode 28 - Simon Stranger og Nicholas Dreyer

22.09.21 10:43 av Siri Jørgensen

I denne episoden har vi Simon Stranger i studio, forfatteren bak boka «Leksikon om lys og mørke», sammen med Nicholas Dreyer på telefon. Simon har skrevet boka «304 dager» som er den sterke historien om Nicholas sine opplevelser etter tjenesten i Afghanistan, og hans lovnad til sin mor om å ikke ta livet sitt før det hadde gått 304 dager. Det blir litt om hva krig gjør med oss, om stridskontaktgaranti, litt om Nicholas, litt om Simon og litt om hesten Rambo.

Les mer
Episode 24 - Veteraner over isen

Episode 24 - Veteraner over isen

12.03.21 18:21 av Siri Jørgensen

I denne episoden blir vi bedre kjent med Miriam og Christian, to av veteranene som skal gå over Grønland (sjekk www.veteraneroverisen.com). Hva er unikt med Nansen-ruta? Hvor tung blir pulken, og hvordan trener man seg opp til noe sånt? Hva gruer de seg mest til? Dette og mer får du høre i denne episoden.

Les mer
Episode 23 - Espen Leiksett og Trond Bekken

Episode 23 - Espen Leiksett og Trond Bekken

18.02.21 09:50 av Siri Jørgensen

Å være veteran gir innsikt i krig og konflikt, samtidig som man opparbeider seg verdifulle kunnskaper, ferdigheter og erfaringer. Teamkompetanse, omstillingsevne og betydningen av samhold og ta ansvar for andre. Erfaringer og kompetanse som er viktig for den enkelte -og for samfunnet ellers. I denne episoden av Veteranpodden blir vi bedre kjent med Espen Leiksett og Trond Bekken. Begge har vært ute, og begge har 30-40 år bak seg som frivillig i Norges Røde kors Hjelpekorps. De har jobbet frivillig på leteaksjoner, under flom, på Utøya og nå senest på Gjerdrum under skredkatastrofen. Hvordan de opplever dette får du vite i denne episoden.

Les mer
Episode 22 - Kåre Brændeland

Episode 22 - Kåre Brændeland

08.10.20 15:28 av Siri Jørgensen

Oberst Kåre Brændeland, militærrådgiver ved den norske FN-delegasjonen i New York, gir oss et innblikk i arbeidet Norge står ovenfor som nyvalgt medlem i FNs sikkerhetsråd. FNs refusjonsordning for veteraner, hans bakgrunn og tanker om anerkjennelse og egen veteranhistorie får du også i denne episoden -og hvorfor klimaendringer er viktig, også for sikkerhetsrådet.

Les mer