Episode 48: The Walking Veteran

Episode 48: The Walking Veteran

Kjartan Skogtvedt er glad i å gå. Det som startet med Nijmegen endte opp med flere og lange turer. Sist nå i Marathon des sables (MDS Legendary), en anerkjent marsj på 250 km i Sahara, som han fullførte for noen uker siden. Hans kjennemerke er Ludvig-sekken, som han også gikk med i Sahara (ja, helt sant). Hør om opplevelsen og hans kommende eventyr i denne episoden av Veteranpodden. Foto: Privat og Pål Gundersen/Norwegian Heritage

Les mer
Balkan, NORAIR og norske helikoptere på oppdrag

Balkan, NORAIR og norske helikoptere på oppdrag

Episode 47: Balkan, NORAIR og norske helikoptere på hemmelige oppdrag. I dagens episode er Einar Slinde gjest, og vi får høre om etablering av NORAIR-basen i 1993, verdien av lastebilsjåførene og de hemmelige flyturene inn til Maglaj. En hemmelig operasjon med engelske spesialagenter i fransk område som var et komplekst oppdrag for norske helikoptere, men som også forhindret en humanitær katastrofe, og som fikk skryt i FN.

Les mer
Episode 46: Ingrid Gjerde og UNFICYP 60 år

Episode 46: Ingrid Gjerde og UNFICYP 60 år

Ny episode av Veteranpodden ute, og denne gangen er general Ingrid Gjerde gjest. Vi snakker om 60 år med UNFICYP, en nærmest glemt konflikt, midt på en ferieøy og midt i Europa. Vi snakker også om veteranfamilien, risiko når noen i familien reiser ut, hennes deltagelse i SFOR og hvorfor hun fremsnakker veteraner som ressurs.

Les mer
Episode 45: Ingen blir upåvirket av slike ting

Episode 45: Ingen blir upåvirket av slike ting

Leif og Anders er gjester i denne episoden og har noen opplevelser fra perioden på Balkan som har satt spor. Året er 1995 og vi får høre om granatnedslag på ungdommens dag i Tuzla, som førte til at Leif måtte dra fra grillfest til døde mennesker og en rasende folkemengde som vil ha han ut av bilen. Vi får høre om muslimske bosniere som kidnappet nordmenn, serbere i biljakt etter Anders og Leif, samt hvor krevende det ble med Srebrenica og mottaket av overlevende etterpå. Ingen av de to angrer på tiden de var der, men vet at mange fikk det tøft etterpå og at noen har tatt livet sitt etter opplevelsene. Med anerkjennelse og respekt velger vi å fortelle disse historiene i podkasten, nettopp fordi mange historier ikke er fortalt.

Les mer
Episode 43: mot og vilje til å gjøre verden bedre

Episode 43: mot og vilje til å gjøre verden bedre

Hva får en Stortingsrepresentant og leder av kontrollkomiteen til å etablere «Fritt Ukraina»? Og hvorfor kan veteraner bidra til å gjøre verden til et bedre sted? Dette, pluss mer om turer til Ukraina og litt om julebordet til Høyre, får du høre om i denne episoden.

Les mer
Episode 37 – Forsvaret på Balkan

Episode 37 – Forsvaret på Balkan

06.12.22 15:00
av Anders A. H. Aks

I perioden 1992–2005 tjenestegjorde mer enn 12 000 norske soldater på Balkan i FN- og NATO-ledede operasjoner. Nå er det endelig skrevet en bok som tar for seg den samlede norske militære innsatsen, skrevet av forskere ved Forsvarets høgskole. En av forfatterne, Håkon Lunde Saxi, gir oss en oversikt over «Balkanperioden» i norsk forsvarshistorie.

Les mer
Episode 30 Leave no man behind

Episode 30 Leave no man behind

30.10.21 09:24
av Siri Jørgensen

I denne episoden får vi vite hvordan det var å gå Nansens fotspor over Grønland. Frøydis, Terje og Christian er gjester i studio og forteller om hva som skjer når bindingen ryker, du går tom for dopapir eller har glemt noe fordi det ikke sto på pakkelisten. Og hva har hunden Laika med saken å gjøre? Vi får høre om turen og deres opplevelser som en del av Veteraner over isen.

Les mer
Episode 29 - Kommandørkaptein Frank Børresen

Episode 29 - Kommandørkaptein Frank Børresen

01.10.21 13:52
av Siri Jørgensen

I denne episoden er vi både over, og under vann, når vi har kommandørkaptein Frank Børresen i studio. Han forteller om sin bakgrunn fra å være stormer i SFOR til å bli minedykker, opplevelser på EOD-lag med tap av liv i Afghanistan, til å bli sjef for Minedykkerkommandoen og nå seksjonssjef for minekrig ved Marinens Krigførings- og Skolesenter. Vi lærer litt mer om minedykkerne og snakker om både intops, terror og nasjonal beredskap. Du kan lytte til episoden via linken under, eller der du hører på podcast ellers; episode 29.

Les mer
Episode 28 - Simon Stranger og Nicholas Dreyer

Episode 28 - Simon Stranger og Nicholas Dreyer

22.09.21 10:43
av Siri Jørgensen

I denne episoden har vi Simon Stranger i studio, forfatteren bak boka «Leksikon om lys og mørke», sammen med Nicholas Dreyer på telefon. Simon har skrevet boka «304 dager» som er den sterke historien om Nicholas sine opplevelser etter tjenesten i Afghanistan, og hans lovnad til sin mor om å ikke ta livet sitt før det hadde gått 304 dager. Det blir litt om hva krig gjør med oss, om stridskontaktgaranti, litt om Nicholas, litt om Simon og litt om hesten Rambo.

Les mer
Episode 24 - Veteraner over isen

Episode 24 - Veteraner over isen

12.03.21 18:21
av Siri Jørgensen

I denne episoden blir vi bedre kjent med Miriam og Christian, to av veteranene som skal gå over Grønland (sjekk www.veteraneroverisen.com). Hva er unikt med Nansen-ruta? Hvor tung blir pulken, og hvordan trener man seg opp til noe sånt? Hva gruer de seg mest til? Dette og mer får du høre i denne episoden.

Les mer
Episode 23 - Espen Leiksett og Trond Bekken

Episode 23 - Espen Leiksett og Trond Bekken

18.02.21 09:50
av Siri Jørgensen

Å være veteran gir innsikt i krig og konflikt, samtidig som man opparbeider seg verdifulle kunnskaper, ferdigheter og erfaringer. Teamkompetanse, omstillingsevne og betydningen av samhold og ta ansvar for andre. Erfaringer og kompetanse som er viktig for den enkelte -og for samfunnet ellers. I denne episoden av Veteranpodden blir vi bedre kjent med Espen Leiksett og Trond Bekken. Begge har vært ute, og begge har 30-40 år bak seg som frivillig i Norges Røde kors Hjelpekorps. De har jobbet frivillig på leteaksjoner, under flom, på Utøya og nå senest på Gjerdrum under skredkatastrofen. Hvordan de opplever dette får du vite i denne episoden.

Les mer
Episode 22 - Kåre Brændeland

Episode 22 - Kåre Brændeland

08.10.20 15:28
av Siri Jørgensen

Oberst Kåre Brændeland, militærrådgiver ved den norske FN-delegasjonen i New York, gir oss et innblikk i arbeidet Norge står ovenfor som nyvalgt medlem i FNs sikkerhetsråd. FNs refusjonsordning for veteraner, hans bakgrunn og tanker om anerkjennelse og egen veteranhistorie får du også i denne episoden -og hvorfor klimaendringer er viktig, også for sikkerhetsrådet.

Les mer