Hva er det med veteraner og Brasiliansk Jiu-Jitsu?

Hva er det med veteraner og Brasiliansk Jiu-Jitsu?

Publisert av Siri Jørgensen den 02.10.22.

Skuespiller Tom Hardy vant i september 2022 UMAC Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) Open Championships, et mesterskap han deltok i uannonsert og uten særlig fokus rundt sin egen person, og kjendisstatus. I innlegget han la ut etter seieren hyllet han veteraner, fortsatt tjenestegjørende, fysisk aktivitet og mental helse, sammen med organisasjonen Reorg. Også i Norge har BJJ en god standing blant veteraner.

 

Skjermdump fra Tom Hardys Instagram-konto:

 

 

Christian Ytterbøl (45), er kommandersersjant og phd-student i prestasjonspsykologi, veteran og har drevet med kampsport og nærkamp i over 30 år, og i de siste 10 årene med Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ). Han forteller gjerne hvorfor han med flere veteraner og stadig tjenestegjørende er så entusiastiske.

–For min del hadde jeg sluttet på Kystjegerkommandoen og var på et sted i livet der jeg for første gang på 15 år manglet en tydelig retning i livet, og min identitet var blitt borte over natten. Det var da jeg fant en liten klubb på Nesodden, Nesodden Grappling. Jeg har jo drevet mye med nogi grappling (som er uten drakt, red.) før, og hadde lyst på en ny utfordring. For meg har BJJ virkelig bidratt til å jobbe meg gjennom erfaringer og opplevelser i tiden som soldat på en fantastisk måte. Jeg fant en treningsform og en livsstil der man kan velge og opprettholde Bushido, som er den strenge morallæren og livsstilen som gjaldt for de japanske samuraiene, og som oversettes som «krigerens vei» på norsk (se link lenger ned, red.).


En bedre livsstil er noe flere søker mot i ulike faser av livet, og Tom Hardy hyller trening og ikke minst biten rundt mental helse -hva tenker du om dette i forhold til BJJ?

–BJJ er på mange måter sjakk med to mennesker som brikker og det krever en tilstedeværelse som er så nærme 100% som mulig. Til å begynne med er det litt som nesten å drukne, og du blir etterhvert i stand til å beholde roen i veldig krevende situasjoner på matta. Dette var likt noe av det jeg har drevet med fra før, så det ga nok en mening veldig kjapt. Etter hvert blir man bedre på å beholde roen og både aggresjon og frykt forstyrrer bevegelsene og motorikken din sånn at du lærer deg en unik kvalitet på bevegelser under sparring. Du blir ikke god alene, sånn at de du trener med er veldig viktige. Det likner jo også på patrulje miljøene jeg har jobbet i før. BJJ knuser egoet ditt på en måte jeg ikke har vært borti før, noe som gjør deg sårbar. Det å dele denne sårbarheten med andre kan skape en ydmykhet og det er en viktig del av livet. En ydmykhet ovenfor andre, en ydmykhet ovenfor å lære og utvikle seg på matta.

 


Foto: Problemløsning i praksis, mener gutta.

 

 

En annen veteran, Seb, har bare drevet med dette i noen år, og er like entusiastisk:

– Det finnes tusen gode grunner til å trene BJJ. Det er en fantastisk god sport som utvikler både styrke, balanse, utholdenhet og kroppskontroll. For min del gjør det meg til et bedre menneske. Selv på din verste dag er det bare å møte opp og så får du en knallbra økt. På ca en time får du 100% frigjort deg fra hverdagens stress og mas, og jeg kommer alltid hjem som en bedre pappa og mann, med masse mentalt overskudd og tålmodighet. For ikke å snakke om hvor godt man sover i etterkant. Jeg tror alle gutter og menn trenger BJJ for å ha det bra i livet, men spesielt veteraner ettersom vi ofte har et større behov for å pushe egne grenser.


Christian liker også kombinasjonen av det fysiske og motoriske aspektet, som han syns er helt suverent. 

–Vi trener stort sett BJJ 3-4 ganger hver uke med i hvert fall 30 minutter sparring fullkontakt hver gang. Da blir du god bare du møter på trening mange nok ganger. «It´s not about who is good -it is about who is left” og som trener så får jeg mulighet til å legge til rette for et fokus på det mentale aspektet også. Vi bruker tid på pust og visualisering som både en integrert del av treningen, men også etter trening der vi tar en introspeksjon før vi snakker om hva vi er fornøyde med og hva som er fokus på neste trening. Vi jobber også mye med shoshin, direkte oversatt «nybegynnermindset» som opprinnelig er fra Zen Buddismen. Det viktigste beltet noen gang i BJJ er hvitbeltet.

 

 

Foto: BJJ gir god trening i å holde hodet kaldt

 

Seb er enig. –Det er et godt sosialt miljø, no bullshit eller unødvendige hierarkiske føringer i andre retninger og du kan gjøre det til du blir gammel uansett fysiske forutsetninger. Vel og merke hvis du klarer å ta det litt rolig i starten, ler han.


–Jeg tror alle har sin retning og opplevelse, men at det å bli god i BJJ er overførbart til andre aspekter i livet også. Det tar tid og kommer ikke av seg selv. En annen faktor er at kropp og sinn er en del av det samme systemet slik at stress som har satt seg i kroppen lettere løser seg opp med BJJ, i hvert fall etter en stund. Du kan få yoga, mindfullness og meditativ bevegelsespraksis og en slags Feldenkrans-metode i en pakke. Det åndelige aspektet av balanse bedres også betraktelig. I hvert fall så lenge jeg får trent.. Jeg blir et bedre menneske av det og alle frustrasjoner og stress er borte som dugg for solen etter en god økt, smiler Christian.


La meg til slutt si at kameratskapet er helt unikt, fordi alle slåss mot det samme målet. Det er arena for sunne maskuline verdier og en slags skygge av en krigerkultur også, i hvert fall legger jeg vekt på det. Vi er mennesker med forskjellig bakgrunner, yrker og livsbagasje, men den tiden vi deler sammen er vi der med samme innstilling og fokus, påpeker han. Så skulle du være bare litt nysgjerrig så ta sjansen og oppsøk en klubb i nærheten av der du bor, oppfordrer han. Og dette er også noe for damer, så kom igjen!


Der har du søndagens utfordring!

 

Lenker du kan sjekke ut:

 

Orange studio BJJ, Fagerstrand/Nesodden

Reorg (UK)

Bushido

Norges Kampsportforbund

NVIOs Kameratstøtte