En hedersmann har forlatt oss

En hedersmann har forlatt oss

Publisert av ‎ NVIO den 28.03.19. Oppdatert 12.12.19.

Finn Ramsøy forlot oss mandag kveld i en alder av 98 år, og det ble i dag holdt minnestund på Forsvarsmuseet, blant hans kamerater i Torsdagsklubben. Finn har en lang merittliste fra Forsvaret, og er tidligere tildelt Forsvarets Hederskors for sin innsats under 2. verdenskrig, hvor han var aktiv i motstandskampen allerede fra september 1940 og sentral i oppbyggingen av Milorgs markabase (se link lenger ned). Han har også mottatt Tysklandsbrigadens veteranmedalje for sin deltagelse i Tysklandsbrigaden (1947) og senere i Tysklandskommandoen. Finn deltok også i Norges første FN-operasjon på Gaza (1959) og har etter dette arbeidet i Etterretningstjenesten og avsluttet karrieren som grensekommisær. Han har betydd mye for mange.
På vegne av familien kan vi informere om at han bisettes i Haslum store kapell fredag 5.april kl. 14:30.

Takk for din innsats – hvil i fred.

Finn Ramsøy var som troppsjef forlagt i området rundt Katnosa de siste krigsårene. Skiforeningen ble i 2009 forespurt av ham om hjelp til å digitalisere et unikt bildemateriale fra denne tiden, i form av flere hundre private bilder tatt av personer som var med. Skiforeningen fikk hjelp av Hjemmefrontmuseet til å scanne bildene, før de startet arbeidet med å sette sammen bildene til en videopresentasjon. Resultatet ble to videoer – en som viser dagliglivet for Milorgkarene mens de var forlagt inne ved Katnosa, mens den andre er fra fredsdagene i Oslo, med mange unike bilder fra disse dagene. På den første videoen har Finn Ramsøy lest inn kommentarer, mens videoen fra fredsdagene i Oslo taler for seg. Begge har pålagt norsk musikk som dekor til bildene.

Videoene er brent som DVDer og brukes i dag av Milorgklubben og Hjemmefrontmuseet til foredrag og annet.  Du finner de ved å trykke her. 

Her kan du lese mer om medaljeutdelingen til Finn som ble foretatt av Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Finn har også skrevet bok om sin tid i Milorg D13 – den finnes som lydbok – trykk her.

Du kan også lese en tidligere artikkel om Finn i Nettavisen ved å trykke her.