Hege Kofstad nominert til årets Bragepris!

Hege Kofstad nominert til årets Bragepris!

Publisert av ‎ NVIO den 01.11.19. Oppdatert 16.12.19.

Vi gratulerer NVIOs kommunikasjonsrådgiver Hege Kofstad som nominert til årets Bragepris 2019! Hege er nominert i kategorien sakprosa med boken “Grenselosene”, som hun utga på PAX-forlag tidligere i år. De andre nominerte i denne kategorien er Torgrim Eggen, Nilas Johnsen og Shazia Majid.
Du finner alle de nominerte her.
– Jeg ble selvsagt utrolig glad, forteller Hege over telefon. -Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse og ikke minst på vegne av grenselosene, så historiene kommer frem i lyset. Selv er hun hjemme i foreldrepermisjon og har ikke hatt tid til å feire, men juryen har sagt dette i sin nominasjon:

«Potetsekkene» Trygve Aune skal smugle over til Sverige, består av to fiskere og en familie på tre: en lærer, hans kone og en datter på seks. Det er rett før jul, og snøen ligger tykt i Nord-Trøndelag. De fem flyktningene har ligget lenge i skjul. Det blir en strabasiøs tur i snø og uvær, med julaften tilbrakt i en snøhule. Flyktninger synger julesanger for seksåringen, og når fram til Sverige første juledag.

Dette er en av de mange fortellingene i Hege Kofstads fascinerende bok fra okkupasjonsårene. Langs hele den lange svenskegrensen bodde det nordmenn som på ulike måter hjalp, huset og loset flyktninger til Sverige gjennom fjell og skog, over innsjøer og kronglete terreng. Hun følger to grenselos-familier kronologisk gjennom krigen, men løfter også fram en lang rekke andre, alminnelige mennesker som rett og slett bodde strategisk til geografisk og hadde mot og krefter til å ta i et tak og hjelpe. Flyktningene var motstandsfolk, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, eldre, unge, gravide. Dette er en velskrevet, tilgjengelig og engasjerende bok, samtidig som den er solid kildebasert. Kofstad viser også krigsheltenes svakheter. Det kunne ta dager å føre folk trygt over. Losingen var preget av uro og frykt for å bli oppdaget av grensepoliti eller tyskere.

Boken er bygget opp med en balansert veksling mellom nasjonalt/regionalt og lokalt/personlig nivå, der den politiske situasjonen hele tiden knyttes til de personlige historiene. Det er en lavmælt beretning fra krig og okkupasjon. Drivet i teksten gjør den til en krigsbok som virkelig utmerker seg. 

Vi gratulerer Hege på nytt og krysser fingrene 21. november når avgjørelsen skal tas.