Kameratstøtte i en overveldende krig

Kameratstøtte i en overveldende krig

Publisert av Anders A. H. Aks den 03.03.22.

Krigen i Bosnia var en av de blodigste og mest kompliserte krigene etter oppløsningen av Jugoslavia. Sivile ble drevet på flukt og flere tusen ble drept. I denne krigen tjenestegjorde 2800 nordmenn i UN Protection Force (UNPROFOR) hvor mandatene stadig ble endret etter behovet. Dette er en av flere operasjoner hvor norske veteraner har tjenestegjort og sett krigens lidelser på nært hold.

 Nå som krigen herjer i Ukraina, har vi fått se en utvikling dag for dag i avisene, på sosiale medier og i en stadig nyhetskavalkade. Det er flyktninger, trusler og en usikkerhet brer seg i verden og hjemme. NVIO gikk tidlig ut og sa at nå er det viktig å snakke med sine barn og familie om det som skjer. I løpet av uken har vi sett flere lidelser og veteraner har henvendt seg til kameratstøttere rundt om i Norge og sagt at de føler seg ensomme, urolige og redde. De får opp minner de ikke har kjent på lenge og mange ønsker å kunne bidra på sin måte.

Vi tenker at det er viktig å kunne ta en pause fra mediene, se seg litt rundt på det vi har i dag og klare å mobilisere oss selv til fortsatt å være i den virkeligheten som er hjemme. Vi skal absolutt bidra med det vi kan, men det starter ofte med å ta vare på seg selv, for å være en ressurs for andre.

Derfor oppfordrer vi alle som bidrar innen kameratstøtte og som veterankontakter rundt om i Norge til å invitere til kaffe eller gå tur, slik at de veteranene som kjenner på ensomhet, usikkerhet og er bekymret kan få luftet sine tanker og få en god samtale. Kameratstøttetelefonen 800 48 500 er tilgjengelig for alle hele døgnet.

Veterankontakten i Skien var ute i går og tilbød kaffe og en prat. Dette førte til at mange tok kontakt og han fikk mange kommentarer på innlegget:

«Hei alle veteraner i kommunen. For alle som har tjenestegjort og som ikke synes det som skjer er noe greit og kan oppleve at det er tøft, er det bare å ta kontakt. Et godt råd er å unngå å sitte klistret til nyhetene. Det vil kunne aktivere mye. Ingenting er for lite og ingenting er for mye. Vi kan møtes på en kopp kaffe eller en gå tur. Jeg er åpen for det meste og er for alle. Med hilsen Tore Anton Svanes – Veterankontakt Skien»

Vi støtter anbefalingen og ønsker at alle veterankontakter, lokalforeninger og kameratstøttere bidrar.

Leder kameratstøtte, Anders Aks