Møt Lou Coatney

Møt Lou Coatney

Publisert av ‎ NVIO den 09.02.19. Oppdatert 12.12.19.

Dette er Lou Coatney, en amerikansk veteran, historiker, bibliotekar og spilldesigner som nå bor på Flateby, utenfor Oslo. Han var som ung veldig interessert i brettspill, og spesielt i krigsspillet «Tactic» produsert av Avalon Hill Games. Avalon Hill var på den tiden pionerer på krigsspill og var de første ute med brettspill hvor man kunne spille historiske slag på brett, og bruke tropper, terreng og taktikk for å vinne.

Men Lou likte ikke bestandig reglene og begynte å designe sine egne. Ikke bare regler, men også egne brettspill. Det har resulterte i en mengde nye spill og han har samlet alle på sin egen nettside hvor privatpersoner kan laste de ned og bruke de gratis. Her har han også lagd modeller av ulike krigsskip man selv kan sette sammen og benytte på brettet.

Selv mener Lou at analoge brettspill gir helt andre fordeler enn de digitale spillene. I brettspill møtes man ansikt til ansikt og den psykologiske biten over bordet blir en annen enn den du opplever på skjermen. -Det er også en fordel at du ser alle komponentene som er med i spillet, hva og hvor de forskjellige er, og det er ingen skjulte feller eller bonuser lagt inn digitalt, mener Lou.

Han er ikke alene om å være hektet på brettspill. Det finnes mange brettspill, krigsspill og spillklubber rundt om i landet og det spilles langt flere typer en «Risk» for å så si det sånn. Bor du i Oslo-området vil kanskje Ares spillklubb eller 17 Klubben være et sted for deg? Yngve Bækholt og Eivind Vetlesen er forresten to nordmenn som har designet brettspillet «Kampen om Norge», et brettspill som er utsolgt faktisk. Du kan lese mer om det her.

Men tilbake til Lou. Selv har han laget brettspillet «9.Apr 40: Norge angrepet» som du kan printe ut og spille på egenhånd. Sammen med andre spill han har designet og som ligger på nettsiden hans (se lenger ned).  Han er jo historiker og kan mye om 2 verdenskrig. Han kan bl.a fortelle om tyske Fritz Bayerlein i Panserbataljonen og hva hans bidrag til Hitlers nederlag i Ardenne skyldes. Eller som han sier det selv;

-Regarding my story of Panzer Lehr’s Fritz Bayerlein taking time-out in the middle of the Germans’ Ardennes Offensive -giving us critical time to get the 101st Airborne Div. and other key units into central road junction Bastogne … that is on p. 295 of (the late) U.S. Army Center for Military History historian Charles B. MacDonald’s superb book «Time for Trumpets».  Charles also wrote the personal autobiographical book Company Commander, and he did command his infantry company during the battle.

Lou kan prate mye om dette, samt brettspill og andre historiske eventer. Skulle du elller ditt lokallag ha lyst på besøk av Lou, er det bare å gi han et pip. I mellomtiden kan dere ta en titt på hjemmesiden hans og sjekke ut noen av spillene han har laget der. På tide å lage noen modellskip? 

Modellskip: http://www.coatneyhistory.com/FreePaperModelWW2Warships.htm

Du treffer Lou på mail her: ELCOAT@hotmail.com

På nettsidene finner du flere spill du kan laste ned og mer info:

www.CoatneyHistory.com
http://LCoat.tripod.com