Markerte 8. mai over hele landet

Markerte 8. mai over hele landet

Publisert av Hege Kofstad den 08.05.23.

Frigjørings- og veterandagen ble markert over hele landet i dag. På hovedarrangementet på Akershus festning var det kort mellom høydepunktene.

Det var åpen dag på festningen og NVIO avd. Oslo bemannet stand. - Mange var innom og slo av en prat, sier vise-president Trude Marie Nilsen, som markerte dagen på festningen. Osloavdelingen var også med å dele ut medaljer til syklistene i «På hjul med veteraner», som hadde syklet fra Forsvarets veteransenter på Bæreia til Akershus festning. Sammen med var statsminister Jonas Gahr Støre, som holdt tale for syklistene og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

- Sykkelturen gikk over all forventing, og det er stas å bli tatt imot av forsvarsministeren og statsministeren, sier kameratstøtteansvarlig Anders Aks. Han hadde selskap på turen av Kristin Rønningen ­– de to gikk også sammen over i Hardangervidda i prosjektet «Veteraner over vidda», tidligere i høst.

- Vi fikk anledning til å fortelle både statsministeren og forsvarsministeren om prosjektene. Det var gøy at de tok seg tid til å høre på oss, sier han.

Statsministeren holdt tale også i hovedseremonien på festningsplassen. - Dere har gitt av dere selv. For det norske fellesskapet. Og for fred, frihet og stabilitet i de konfliktområder dere har tjenestegjort i, og på en måte som Norge er stolt av. Dere har tatt med dere erfaringer hjem til militære og sivile jobber i landet vårt. Fortsett med det – bruk denne kunnskapen og del innsikten med oss. [...] Vi lever i en dramatisk samtid. Og vi minnes på at demokrati, fred og trygghet på ingen måte kommer av seg selv, sa Støre.

Soldatens tale ble holdt av afghanistanveteran og HV-soldat Christian Hansen. Han var nylig kommet hjem fra operasjon Interplex, hvor han lærte opp ukrainske soldater. - De fleste veteraner var ikke engang født da Norge var okkupert. Heldigvis har vi historien med oss. Vi har blitt fortalt, og vi har også opplevd den smerte og urettferdighet i andre land, sa Hansen. Han trakk blant annet frem historien om den ukrainske soldaten Alexander, som hadde kjent på denne urettferdigheten. – Han fortalte at han ville kjempe, og ja, om så dø, så kanskje hans kone og hans datter kan vokse opp i frihet. [...] Takk alle kvinner og menn, som har ofret noe, for å hjelpe andre. Takk alle kvinner og menn, som gir av seg selv for at andre skal ha det bra, sa han og avsluttet med et de berømte strofene fra Arnulf Øverland kjente dikt «Du må ikke sove».

Det offisielle programmet ble avsluttet med medaljeseremoni. Ronny Langvassli mottok Forsvarets medalje for Edel dåd. Den får han for sin innsats under en svært dramatisk brann om bord på det store lasteskipet «Britannia Seaways».

Se flere bilder fra dagen her (facebook).

Vi vil gjerne vite hvordan markeringen var over hele landet. Send bilder fra markeringen på ditt hjemsted til hege.kofstad@nvio.no