NVIOs nyhetsbrev, april 2020

NVIOs nyhetsbrev, april 2020

Publisert av Siri Jørgensen den 24.04.20.

Generalsekretæren har ordet

 

Regjeringen innførte nye retningslinjer i forbindelse med koronaepidemien 8. april. På bakgrunn av retningslinjene fra regjeringen, bestemte AU at alle NVIO`s planlagte aktiviteter frem til 15. juni skulle avlyses. Forbundsstyret diskuterte dagens situasjon og hvilke tiltak man kunne innføre. På bakgrunn av at det forventes en beslutning fra regjeringen rundt 1. mai som vil gi retningslinjer for hvilke aktiviteter som kan gjennomføres i tiden etter 15. mai samt eventuelle endringer om aktiviteter i tiden før 15. mai, vurderte man at det ikke var hensiktsmessig å innkalle til nytt FSM for å vedta retningslinjer for NVIOs aktiviteter i angjeldende periode, men å gi arbeidsutvalget (AU) dette mandatet.

Meld. St. 15 (2019–2020)

 Meldingen oppsummerer de seneste ti årenes innsats for personell i internasjonale operasjoner for Norge, og peker ut veien for den framtidige veteranpolitikken.

«Også vi når det blir krevet- Veteraner i vår tid» ble godkjent i statsråd onsdag 15. april. Stortingsmeldingen inneholder blant annet etterlengtede tiltak innenfor forskning, bedrede økonomiske vilkår for partner og opprettelse av regionale veterankontakter. Tallene for veteranplaner varierer noe, og vi er ikke fornøyd med alle fylkene og har sendt eget skriv til fylkene det gjelder.

Hele veteranmeldingen kan du lese ved å trykke her.


Et nasjonalt veteranmonumentet på Akershus festning vil bli etablert og ambisjonen er at monumentet skal avdukes 8. mai 2021.

 

Digitale veterancafeer


Korona-tid betyr at vi må gjøre mer digitalt. NVIO har med stort hell startet opp med å bruke Zoom,
både i kameratstøtte-sammenheng, møter og veterancafeer. Potensialet er stort for både en hyggelig prat,
uhøytidlige quiz og sosialt samvær, selv om det skjer via skjermen. NVIO avd Kongsberg, NVIO avd Bergen
og Omland og NVIO avd Oslo er allerede godt i gang og det er plass til flere deltakere. 
Sjekk om din lokalforening har en, kanskje flere setter i gang? 
Og du kan selvsagt delta og besøke en annen lokalforening på denne måten! 

 

 

Medlemsundersøkelsen

Årets medlemsundersøkelse ble sendt ut til alle medlemmer i går, og så langt har 1150 gitt oss svar!  Men vi trenger flere! Vi håper du tar deg bryet, så vi kan blir enda bedre rustet for fremtiden. Har du ikke fått en epost, sjekk ditt medlemsskap i Gnist-appen. Kanskje vi har feil epost-adresse på deg, eller rett og slett ingen epost på ditt navn? Du kan også sende en mail til Vibeke hos oss så hjelper hun deg (vibeke.strand@nvio.no).Kameratstøtte 


Kameratstøtte er viktig uansett hvordan verden ser ut. Vi er tilgjengelig for hverandre i medgang og motgang. 
Nå 
som Cowid-19 har ført til økt isolering er det viktig å tenke litt annerledes og se på andre muligheter. Vi ønsker fortsatt å vise omsorg og medmenneskelighet, både i kameratstøttegruppen og blant veteraner. NVIO har flere lokallag som kjører digitale veterancafeer, eller melder om oppstart av turgrupper på 5 stykker (som da overholder smitteverntiltakene gitt av myndighetene). 

 

Noen som er tilstede 365 dager i året og er på 24/7 er kameratstøttetelefonen: 

800 48 500


Her har vi hatt noen flere telefoner den siste tiden, men ring gjerne for å slå av en prat eller bare si takk for innsatsen.


Når det gjelder kameratstøttekurs og samlinger har dere sikkert allerede fått med dere at Bæreia holder stengt til 3 mai foreløpig. Vi kommer tilbake med aktuelle helger så snart vi får tilbakemelding om ledige helger fra Bæreia. Anders Aks er på saken og kan kontaktes ved behov.

 

8. mai 2020


Denne dagen blir veldig annerledes i år og det blir ikke helt den 8. mai feiringen vi hadde sett for oss. Forsvaret melder om ulike og små markeringene rundt om i landet, men ber om at publikum ikke møter opp. Vi ønsker fortsatt å markere den, og håper å få til dette med hjelp fra deg. Vi skal blant annet ha Veterancafe

 

8. mai vil NVIO arrangere en veterancafe på Zoom, 

mellom 10:00-16:00.

Her vil du møte noen fra hele landet, Anders kjører kahoot/quiz kl. 12:00 og 14:00, og det er planlagt gjester og god stemning.

Du vil finne link til cafeen på vår nettside etterhvert.


Samtidig ønsker vi oss bilder av deg og dine så vi kan markere dagen digitalt! 

Vi lager en post på Facebook som vi håper dere fyller opp med bilder av hvor dere er og hvordan dere feirer! 

  • Ta på deg beret og medaljer. 
  • Eller blåveisen.
  • Sett et flagg i vindu, eller heis flagget der du er.
  • Kanskje er du en av de som spiller et instrument? Vi vil gjerne høre deg spille! 
  • Skal du legge ned en blomst eller besøker et sted som har fått krans?
  • Skal du gå tur med marsjgruppa og markere på den måten?
  • Eller bytter du bare profilbilde? 

Uansett håper vi du markerer dagen.

Hjelp oss gjerne så vi fyller opp Facebook-siden vår med bilder.

Legger du ut bilder på Instagram håper vi du bruker hashtaggene #NVIO #VETERANDAGEN.


Vi håper resultatet blir en flott markering som vi kan gjøre sammen og som vil syns i de sosiale mediene.

 

Veteran-/Blåveispin


NVIO har fått laget en pin basert på britenes berømte Poppy (valmueblomst). Valmueblomsten vokser blant annet i 

Flanderen hvor britene hadde store tap under 2.verdenskrig. Poppyen bæres av svært mange briter i forbindelse med Remembrance Day, 11.11. Vår veteranpin er laget av en blåveis som motiv, fordi blåveisen vokser over store deler av Norge, og ble brukt som symbol for seier av motstandsbegevegelsen under 2. verdenskrig. I senter av pinsen står følgende tekst: 

ALLE GA NOE - NOEN GA ALT


Bær pinsen med stolthet på veterandagen 8. mai, 17. mai, Forsvarets minnedag og ved andre aneldninger det er naturlig å hedre våre veteraner.

 

NVIO 60 ÅR 


Vi hadde planer, men måtte endre disse. Nå prøver vi å lage nye i håp om at det blir en liten markering av jubileumet vårt. En ting er sikkert, vi har fått samlet litt av historien vår som vi håper å kunne få dele med dere etterhvert.