Påskehilsen og status fra Sør-Sudan

Påskehilsen og status fra Sør-Sudan

Publisert av Siri Jørgensen den 06.04.20.

 

Rune Meier er kameratstøtteleder og nestleder i NVIO Hadeland, samt vara til Forbundsstyret, men akkurat nå jobber han som stabsoffiser i Sør-Sudan, som major i UNMISS. Her kommer en liten påskehilsen og status.

 

 

Navn: Rune Meier, 50 år,

Stilling: Major, stabsoffiser, UNMISS i Sør-Sudan

Sivilstand: Samboer med Hilde, 2 (nesten) voksne barn, Natalie på 21 og Elisabeth på 16

Intops: 2 år i UNPROFOR, 1992-1994 før Sør-Sudan siden juli 2019

Vara til Forbundsstyret i NVIO

På bildet: Rune på rulleski med kvikklunsj og appelsin - klar for påsken (Foto: Raymond Andersen)

 

Fortell oss litt om jobben?
Jeg jobber akkurat nå i UNMISS, mer nøyaktig i Juba i Sør-Sudan. Her har jeg vært siden i sommer, og skal være her ett år, så hvis alt går etter planen kommer jeg hjem i midten av juli. Her jobber jeg som stabsoffiser i MovCon/SMU, og i min seksjon jobber vi med å planlegge og gjennomføre rotasjoner av personell til alle avdelinger, militære og politi. Vi jobber også med import og eksport av materiell, enten det er forsyninger eller kontingenteid utstyr. Vi jobber også med bestillinger av fly og helikopter internt i misjonen. 


Hvordan er en typisk hverdag?

Jeg bor i en leir som heter UN House. Den ligger ca. 25 minutter kjøring fra flyplassen jeg jobber på, så dagen begynner med en kjøretur til Tomping, som er der flyplassen er. Jeg har også to norske kollegaer som reiser til  Tomping hver dag, så vi kjører sammen. Det er en fin start på dagen, hvor vi også får et godt inntrykk av stemningen i byen.   
På kontoret jobber jeg med å skrive søknader, forberede ordrer for rotasjoner, tollklareringer og har kontakt med de ulike enhetene, myndigheter, ambassader og mange forskjellige enheter i UNMISS og FN. Når vi fysisk gjennomfører rotasjonene, er jeg på flyplassen hvor jeg er i dialog med immigrasjonsmyndigheter, flyselskap og crew - det kan ofte bli 5-6 timer ute i stekende sol - gjerne opp mot 40 grader. 

Kontordagen er fra 8-16 mandag til fredag, men det er ofte veldig mye å gjøre i min seksjon, så det blir gjerne lange dager, og som regel jobber jeg litt hjemme på kveldene og i helgene. Rotasjonene er basert på internasjonalt leasede fly, så de kan gjerne skje på en søndag også. I tillegg er det ofte mange flybestillinger i helgene, spesielt det som ikke er planlagte ting.

 

Hvordan påvirker Covid19-pandemien?

Covid-19 påvirker oss i stor grad, selv om det så langt ikke er registrert smitte i Sør-Sudan. Det er innført inn- og utreiserestriksjoner i Sør-Sudan som gjør at stort sett alle fly er satt på bakken, og vi får ikke inn nytt personell. Det betyr også at noen må bli værende litt lenger enn planlagt. For min egen del betyr det at familieferien til Zanzibar utgår - så den får vi ta ved en annen anledning. Ellers er det innført en del tiltak i landet og i misjonen som nok ligner på dem som er innført i Norge. Selv sitter jeg nå på hjemmekontor - og med en jobb som i stor grad er basert på fly, sier det seg selv at mye av mine normale oppgaver ikke krever så mye akkurat nå. Men, det er alltid noe å finne på; dokumentasjon, forberedelser for hva som skal skje når det igjen blir mulig å fly og intervjuer med Norges beste veteranorganisasjon.  

 

Hva tenker du rundt det som skjer hjemme?

Normalt tenker jeg at norske nyheter fort blir litt uinteressante og små målt opp mot mye av det jeg opplever og ser i Sør-Sudan. Men, etter coronautbruddet, har det blitt annerledes, ikke minst fordi jeg har familie hjemme. Vi følger mye med på hva som skjer i Norge, og jeg må si jeg er imponert over hvordan det norske folket har samlet seg om tiltakene som er satt i gang for å forhindre en ukontrollert spredning. Og jeg blir skremt av å tenke på konsekvensene - for økonomi, næringsliv og for mine. 

 

Hvordan blir påsken din i år?

Det blir påske i boligen min her i Juba. Det er nok ikke så mye som skjer, men jeg håper det blir noen fine treningsturer, vi har til og med et par rulleski her nede, så kanskje det blir en skitur med appelsin og Kvikk lunsj, for det er typisk påske for meg. Gjerne noen dager på fjellet, helst på langrennsski. Vi avslutter alltid påsken i tide til å treffes med en stor gjeng på Grünerløkka til felles middag og noen kalde påskeøl. Våren i Oslo er fin, og den kommer jeg nok til å savne. 

 

Gjør dere noe sammen i påsken der nede?

Ja. I en innestengt periode, vil det være viktig å være sosiale. Vi må kompensere for at de fleste av oss har familie, kjærester, barn og venner som vi ikke får treffe. Vi har planlagt noen grill-, film- og spillkvelder. Det går i Mattis, poker, og Catan. Jeg fant nettopp ett Trivial Pursuit og en quiz-bok i containeren, så da blir det nok en påskerebus også!  Vi er i stor grad sosiale hele året ellers, men det er mange fridager i påsken, så det blir nok litt ekstra sosialt. 

 

Påskeegg eller annet du savner?

Jeg skal greie meg fint uten påskeegg. Jeg har bestilt litt matvarer, og håper å få ingredienser til å kunne lage litt god mat på fridagene. Jeg vil nok savne familien min mest 

 

Får du trent noe, du som er så aktiv i NVIOs løpegruppe?

Jeg trener hver dag, og det er fortsatt flott å løpe ute her, selv om det kan være tøft når temperaturen går opp mot 40 grader. Vi har også både et utendørs- og et innendørs gym med vekter, og selv om det er begrensninger på hvor mange som kan trene sammen, er det fortsatt gode muligheter for å holde seg i form. Det å trene gir meg overskudd til å håndtere det å være borte hjemmefra, så jeg håper det ikke blir for mange restriksjoner på det. 

 

Vil du sende en påskehilsen kanskje?

Ja, jeg vil gjerne sende en hilsen til alle veteraner og ønske god påske, både til dem jeg kjenner, og dem jeg enda ikke har møtt. 

Ta vare på hverandre, og husk at vi som veteraner er en ressurs - meld deg til tjeneste der du kan bidra. I den situasjonen Norge er i nå kan det være lett å få mange tanker, husk at kameratstøtte.no  og kameratstøttetelefonen er tilgjengelig 24 timer i døgnet. 

 

God påske!