Innledning
Smerte er en kompleks opplevelse som kan ha både fysiske og psykiske årsaker. Psykisk påkjenning, akutt stress og krigshandlinger kan føre til helseutfordringer, inkludert psykisk uhelse og kronisk smerte. Denne artikkelen utforsker sammenhengen mellom psykisk påkjenning og smerte.
Psykisk smerte og kroppslige symptomer
Psykisk smerte kan ofte manifestere seg som fysiske symptomer. Vanskelige følelser som ikke kan håndteres gjennom språk og refleksjon, kan komme til uttrykk som kroppslige spenninger og fysisk smerte. Dette fenomenet er kjent som somatisering, hvor psykiske problemer gir seg utslag i kroppen. For eksempel kan angst sette seg i muskulaturen og føre til kroniske smerter.
Veteraners psykiske helse: Statistikk
De aller fleste veteraner rapporterer om høy eller svært høy tilfredshet med sitt eget liv etter tjeneste i internasjonale operasjoner (79 %). En av ti veteraner hadde en eller flere psykiske helseplager, viser undersøkelser fra Afghanistanundersøkelsen (2020). Det rapporteres om generelle stressplager (4,5 %), PTSD/posttraumatisk stresslidelse (2,9 %), depresjon (2,8 %), angst (3,9 %) og søvnproblemer (5,1 %). Disse lidelsene kan igjen føre til kronisk smerte. For eksempel kan PTSD føre til økt muskelspenning og smerte, samt hodepine og andre somatiske symptomer.
Fysiologiske konsekvenser av stress
Stress kan ha en rekke fysiologiske konsekvenser som påvirker kroppen på ulike måter:
- Kardiovaskulære problemer: Kronisk stress kan føre til høyt blodtrykk, hjertebank og økt risiko for hjerteinfarkt.
- Muskelsmerter og spenninger: Stress kan føre til økt muskelspenning, som igjen kan resultere i kroniske smerter, spesielt i nakke, skuldre og rygg.
- Fordøyelsesproblemer: Stress kan påvirke fordøyelsessystemet, noe som kan føre til symptomer som magesmerter, oppblåsthet og irritabel tarm.
- Svekket immunforsvar: Langvarig stress kan svekke immunforsvaret, noe som gjør kroppen mer mottakelig for infeksjoner og sykdommer.
Sammenhengen mellom stress og smerte
Stress kan føre til smerte på flere måter. For det første kan stress utløse eller forverre muskelspenninger, som igjen kan føre til kroniske smerter. For det andre kan stress påvirke kroppens evne til å håndtere smerte, noe som kan gjøre smerteopplevelsen mer intens.
Psykogen smerte: Sammenhengen mellom kropp og psyke
Når vi snakker om psykogene smerter, er dette altså kroppslige symptomer på psykisk besvær. De psykiske problemene kan være av mange slag, men det er ikke uvanlig at depresjon eller angst kan gi eller forsterke kroppslige symptomer, deriblant smerter. Et eksempel er om du går og kjenner på magesmerter. Frykten for at det skal være noe alvorlig galt, gjør at smertene blir forsterket. Det er derfor ikke uvanlig at slike magesmerter opphører i det du får høre at det ikke er noen alvorlig årsak til magesmertene. Slik er det også med depresjon og angst. Om du har det vondt fra før, kan litt hodepine oppleves som gnistrende migrene, og mageknip oppleves som grusomme magesmerter.
Psykogene smerter oppleves like sterkt som andre smertetyper, og de belaster livskvaliteten like mye. Det er derfor viktig å ta også denne type smerter alvorlig.
Behandlingsalternativer
Det finnes flere behandlingsalternativer for de som sliter med smerter som kommer av stress og psykisk uhelse. Her er en oversikt som er hentet fra det danske veteransenteret:
- Psykologisk behandling
- Individuell terapi
- Gruppebehandling
- Fysioterapeutisk behandling
- Mindfullness og stressmestring
- Søvnbehandling
- Medikamentell behandling
- Sosial støtte og rådgivning
- Alternative terapier
- Kunst og musikkterapi
- Dyreterapi
Kilder: RVTS Midt, Forskning.no, NKVTS, NHI, SSB, Sykepleien.no, Afghanistan 2 undersøkelsen.