Thor Lysenstøen takker av etter ni år i NVIO

Thor Lysenstøen takker av etter ni år i NVIO

Publisert av Siri Jørgensen den 29.12.20.

Starten som generalsekretær (GS) i NVIO ble vanskelig for Thor Lysenstøen. Han startet med en omfattende økonomisk, juridisk og organisatorisk ryddesjau. Når han nå ved årsskiftet gir stafettpinnen videre til sin Bjørn Robert Dahl, etter nesten ni år, er organisasjonen i bedre form enn noen gang. Og han skal ikke bli noen syvende far i NVIO-huset. 

 

- Jeg tok over en nesten  tom konto, utleggsbegjæringer fra futen og to og en halv rettssak. Det var ikke lett, og vi måtte gjennomføre utradisjonelle disposisjoner for at prioriterte prosesser skulle fortsette så uforstyrret som mulig. 


Men vi klarte det, og i dag er økonomien ordnet, gjelden betalt. Vi har også bygget opp et fond slik at vi kan møte ta noen motbakker uten å få åndenød, forteller den 67 år gamle Hadelendingen. Siden april 2012 har han jobbet på det innerste kontoret til venstre i bygning 60 på Akershus festning. Thor Arne, som det står i fødselsattesten, håper NVIO vil bruke handlingsrommet til å styrke kompetansen innenfor politisk påvirkning, juridisk bistand for medlemmene og helserelatert problematikk. - Det må til for at vi skal utvide vår troverdighet som veteranenes viktigste interesseorganisasjon, sier han.


Det er for øvrig ikke første gang NVIO-høvdingen leverer sine kontornøkler videre til Bjørn Robert Dahl, som er påtroppende GS i NVIO.
Det samme skjedde da Thor sluttet som sjef i Sanitetskompaniet på Setermoen for 27 år siden for å dra til Bosnia. 
Det ble starten på en mer enn seks år lang intops-karriere i bl.a. Saudi Arabia, Bosnia, og Makedonia for den høyreiste obersten.  I fire år var han også Forsvarsattache i Romania, Bulgaria, Kroatia, Makedonia og Albania. Han mener at det viktigste han har vært med på i intops-sammenheng er organiseringen av evakuering og behandling av rundt 2500 soldater og sivile under krigene i Saudi Arabia og Bosnia.
- Der gjorde vi en veldig viktig jobb, slår han rolig fast. 
Og enda har han mer på rullebladet: Han hevder han har kjørt over 350.000 kilometer med bil på Balkan, men blir stum som en østers når vi forsøker å fritte ut hva han egentlig drev med da.

 

Når vi spør ham hvilken NVIO-hendelse han er mest glad for og stolt av å ha vært med på, så kommer derimot svaret kjapt og uten nøling:

- Det er kompensasjons- og erstatningsordningen som NVIOs tidligere president, Odd Helge Olsen, var den fremste eksponenten for. Odd Helge gjorde en fremragende jobb overfor departementet. Det at han og NVIO klarte å få gjennom en ordning som ga skadde veteraner opptil 65G i erstatning, er nok det største som har skjedd i hele NVIOs historie. Jeg er stolt over å ha vært med på det. Siden den gang har skadde veteraner fått langt over en og en halv milliard kroner i erstatning og kompensasjon for skader eller for å ha fått med seg uønsket psykisk bagasje hjem, summer avtroppende GS opp. Han satt også ett år i FDs arbeidsgruppe for gjennomgang og vurdering av erstatnings- og kompensasjonsordninger for veteraner etter internasjonale operasjoner.


Det han har irritert mest over i sine godt og vel to åremålsperioder er at forbundsstyrene har brukt for mye tid på detaljer som de burde overlatt til sekretariatet.

- Rammene og fullmaktene til administrasjonen har vært trange. En konsekvens er at administrasjonen har brukt for lang tid på å realisere tiltak hvor utfallet var selvsagte og innenfor budsjett, fordi de måtte godkjennes av styret først. En annen at forbundsstyret har brukt sin tid og kapasitet på avgjørelser uten strategisk eller taktisk betydning, sier Thor og hever stemmen en smule. Han tror ikke dette er unikt for NVIO, men en gjenganger i mange organisasjoner.

 

Det er få som har sittet så lenge som GS i NVIO som Thor Lysenstøen. 

Derfor bør man lytte til hva han svarer når vi spør om han har et godt råd å gi videre til dem som skal jobbe med veteranspørsmål i framtiden.

- Ja, det er det, smeller det kjapt.

- De siste årene har alt for mange veteran… Jeg vil ikke kalle dem organisasjoner... men små grupper av veteraner, fått betydelige tilskudd fra for å realisere, isolert sett gode tiltak utenfor de store organisasjonene. Det betyr at de får en uforholdsmessig høy tildeling pr medlem. Det slår skjevt ut over tid, sier Thor Lysenstøen. Han viser til at Miljøverndepartementet ryddet opp i tilsvarende praksis rundt tildelinger til miljøorganisasjoner for noen år siden. Nå oppfordrer han Forsvaret til å gjøre det samme.

 

Pensjonisten og veteranen Thor sier at han ikke helt vet hva han skal gjøre når han ikke lenger er GS i NVIO. Men etterhvert kommer det fram at han bl.a. skal drive med politikk og valgkamp i Oslo. Han vil ikke flagge hvilket parti han støtter, men Veterans utsendte tror nok Erna er fornøyd med å ha Thor med på laget.

- Jeg har jo tatt ansvaret for en firbent og 22 måneder gammel “veteran” fra Forsvarets hundeskole. Hun er av rasen malinois og lyder navnet Luna. Hunden elsker å gå tur. Så det skal vi gjøre sammen, både i Oslo og på hytta på Hadeland. Og så har jeg barnebarn, forteller Thor og viser stolt fram bilder av bikkja og en søt liten jente på mobilskjermen.


Han sverger på at han ikke skal bli noen syvende far og henge i et krutthorn på NVIO-kontorets vegg. Men han skal følge med og delta på noen av de spennende arrangementene som NVIO arrangerer over hele landet.

- Etter nesten ni år i NVIO vet jeg at kaffen hos NVIO er den beste på hele festningen. Så en og annen kosetur innom, blir det vel. Når koronaens tidsalder er over, håper jeg at NVIO tar opp tradisjonen med månedlige pølsefester i møterommet på loftet. Hvis de ikke slutter med rekesalat, sennep og stekt løk til pølsene, blir jeg vel stamgjest der, flirer Thor Lysenstøen til slutt.