Veteraner i Alta lot seg ikke stoppe av flom

Veteraner i Alta lot seg ikke stoppe av flom

Publisert av Siri Jørgensen den 15.06.20.

Det er en glad og sliten gjeng i NVIO Alta som oppsummerer helgens eventyr, veterantreff og fiske i Altaelva. Det så mørkt ut en stund, men verken flom eller covid-19 ødela helgen som har vært en stor suksess de siste 14 årene. Veteraner fra fjern og nær, med og uten familien kom for å oppleve fisket og Alta.

 

-Disse dagene har vært fantastiske, og fisket har gått smertefritt, kan Inger Hermansen fortelle. Vi har hatt midnattssol, nydelig sommervær, god stemning og mye fisk!


Men det kunne gått annerledes.
På en normal sommerdag renner det 80 kubikk med vann i Altaelva, og i løpet av vårflommen kan det komme opp i 600 kubikk. Kvelden før gjestene skulle komme var det 1050 kubikkmeter i elva og selv om leiren de planla lå tørr, ville veiene være utsatt, så gjengen tok ingen sjanser og flyttet leiren tilbake til der den var i 2016. 


Den siste uken var det sitrap og alternativer til vurdering hver dag. NVIO Alta tok treffet og forholdsreglene alvorlig, både med covid-19 og flommen, så de kan se tilbake på et vellykket arrangement med superfornøyde deltagere -selv om det også skapte ekstra arbeid og mindre søvn for arrangørene.–Med så mye vann er det umulig å fiske fra elvekanten påpeker Roger Hermansen, vannet går langt opp i skogen, så vi ga deltagerne ulike alternativer.

–Både fredag og lørdag var det tilbud om båtfiske, og i år fikk vi blant annet 10 sjøørret forteller Sigurd Pedersen. Om ikke det var nok, fikk også deltagerne tilbud om å bli kjørt opp til fjellvann i nærheten for å fiske etter fjellørret, på kveldstid - noe som selvsagt ble populært. Siste natten kom siste bil ned til leiren 02:30. -Vi er veldig glad for at lokalt næringsliv lånte oss bil, forteller Inger. Det hjalp oss med logistikken.


–I løpet av disse dagene har vi vært mellom 80-100 stykker her, men ikke samtidig, og vi har tatt mange forholdsregler for å unngå Covid-19 smitte. Vi har hatt ekstremt fokus på smittevern og hygiene, med Antibac på flasker til alle deltagere, og med 12 liter desinfeksjonssprit (gave fra en deltager) ga det oss muligheten for ekstrem god håndhygiene og vi hadde håndvasker og antibac-vask hengende i hvert tre, smiler hun. Deltagerne fikk også egne matkasser, hvor maten til frokost var ferdig pakket slik at unødvendig «felles» frokostbuffet og deling av pålegg med hender over benkene ble minimalisert. En matkasse til hvert telt ble en god løsning og ga mindre matsvinn også. Selv sto Inger og Roger for baksten av 240 rundstykker og 15 brød, slik at det kunne pakkes i porsjonspakker til matkassene. Deilig hjemmebakt var ikke det eneste gjestene fikk, det ble servert reinsdyrkjøtt og buljong på velkomstkvelden, kongekrabbe til alle på fredag, og lapskaus på lørdag. Da kom også lokale gjester, vara-ordfører og en gjeng veteraner fra NVIO Midt-Finnmark, for å nevne noen. Mulig det var den kvelden Dagfinn fortalte om den flyvende ørretten også? 


Når treffet startet på torsdag sank også vannstanden i Altaelva med noen hundre kubikk, og fortsatte å synke de påfølgende dagene. Dermed ble det også en tur med elvebåt på noen av deltagerne, noe som skapte ytterligere begeistring for noen. 

Nye vennskap, det sosiale og historiene rundt leirbålet er nok bare noe av det positive som deltagerne husker. Naturopplevelsene er et høydepunkt i seg selv.


Lovordene har i hvert fall haglet fra deltagerne på sosiale medier etter helgen. De som dessverre måtte melde pass, ga plass til de som sto på reservelisten. Det ble uansett win-win for arrangørene som er fornøyde (og slitne).


En stor takk til NVIO Alta for nok et strålende arrangement. Vi tipper det blir trangt om plassen neste år også. Vel blåst!