Ventetiden i spesialisthelsetjenesten økte i fjor, det gjorde også ventetiden for psykisk helsevern for voksne. Det viser oppdaterte årstall fra Folkehelseinstituttet (FHI). NVIO mener det er paradoksalt at private behandlingsinitiativ samtidig har fått redusert sine kontrakter med helseforetakene.
–Det er mye som er problematisk med at ventetidene fortsetter å øke. Tusenvis av mennesker får satt livene sine på vent, og mange går i unødvendig lang tid og bekymrer seg, har dårlig livskvalitet og lever med store smerter. Mange blir gående så lenge og vente på helsehjelp at de aldri kommer seg tilbake i jobb. Ikke bare må de leve med helseutfordringene i altfor lang tid, men de blir skjøvet ut av arbeidslivet uten at de hadde trengt det, sier NVIOs generalsekretær Bjørn Robert Dahl. Han mener det er svært uheldig at private behandlingsinitiativ har fått redusert sine kontrakter med helseforetakene, samtidig som ventelistene øker.
Og mens tallene fra FHI viser at ventetiden for norske pasienter fortsetter å øke, opplever stadig flere pasienter å få avslag på helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten.
–Private aktører har kapasitet til å bistå, og ønsker å bistå, men regjeringen brukte de tre første årene av sin periode til nærmest å svarteliste private, og norske pasienter gikk derfor glipp av at det offentlige tok i bruk privat kapasitet for målrettet å få flere folk ut av sykdom og tilbake i jobb og bedre hverdager, sier Tone W. Trøen (H) i en interpellasjon i Stortinget.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre svarer at de jobber med å få ned køene.
–Vi skal få ventetidene markant ned, sier han, og sikter blant annet til regjeringens ventetidsløft, som ble lansert i mai i fjor.
–Det første NHO gjorde da de ble med på ventetidsløftet, var å kartlegge kapasitet hos sine aktører. Det viste seg at de har god kapasitet til å bidra så det monner, men bidra får de ikke. I Møre og Romsdal, fylket med lengst helsekøer, er avtalen med private tvert imot sagt opp, sier Trøen.
–Jeg skal være den første til å si at ventetidene er for lange, og jeg skal også være den første til å si at vi må gjøre mer for å få ventetidene ned, sier Vestre.
-Man kan ikke være uenig med Regjeringen når den sier at alle skal tas vare på, og få den behandlingen de trenger. Problemet er at Staten ikke er i stand til å oppfylle dette løftet. Det blir da helt uforståelig at avtaler med private helseforetak ikke blir fornyet. Dette er noe NVIO har tatt opp med helsemyndighetene, men det er synd å si at det blir som å kaste seg inn i en ideologisk debatt hvor pasienten ikke er i fokus, sier Bjørn Robert Dahl.
De siste årene har har utallige private behandlingsinitiativ fått redusert sine kontrakter med helseforetakene – nå er det på tide at Vestre tar i bruk de lavthengende fruktene som ligger klare til å hjelpe Staten i å oppnå målsettingene om en kvalitativ og tidsnær behandling, mener Dahl. –Hvis Vestre mener det er for mange velferdsprofitører, er det avtalene som må endres, avslutter generalsekretæren.
Foto: Freepik