Kvinner i krig - foredrag av Britt Brestrup

NVIO Hamar og omegn får onsdag 20. september kl 1900 i kantina på Ridehuset (Forsvarets personell- og vernepliktssenter) besøk av Britt Tove Berg Brestrup, tidligere oberst i Forsvaret og president i NVIO. Hun er utdannet fra Krigsskolen og har gått Hærens stabsskole og Forsvarets høgskole. Brestrup har erfaring fra internasjonale operasjoner for Forsvaret i FN og NATO og humanitære operasjoner for Utenriksdepartementet og Norges Røde Kors i Midt-Østen og på Balkan.
Brestrup har viet mye oppmerksomhet mot kvinners deltakelse i krig, et område det har vært svært lite fokus på. Det er kjent at kvinnene i siste verdenskrig, for eksempel, var aktive i både produksjon og distribusjon av illegale aviser, men de bidro også i en rekke andre farlige operasjoner fullt ut på linje med menn. En rekke kvinner i Norge var spioner og kurerer og gjennomførte farlige oppdrag. Slik innsats fikk en rekke menn æresbevisninger for etter krigen.
Kvinnene var i stor grad usynlige i denne sammenhengen. Det skulle også ta svært lang tid før kvinnene fikk økt fokus på sine bidrag – og ikke minst anerkjennelse for det.
Med utgangspunkt i sin bok «Usynlig i krig og fred – Motstandskvinnen Solveig Lystad» gir Brestrup oss innsikt i hvordan kjærligheten og lojaliteten til fedrelandet ga motstandskvinnen Solveig styrke til å holde ut ekstrem tortur og lidelse – tortur og lidelser som ble fortrengt til hun var langt opp i 70-årene. Krigen kostet for motstandskvinnene, og Solveig ble til slutt tatt. Hun satt først på Grini, og fra 14. oktober 1943 ble det kvinneleiren Ravensbrück – et helvete på jord. Boken bygger på mange timers intervju med veteranen Solveig Lystad. I boken nevner Brestrup blant annet de brutale og smertefulle gynekologiske undersøkelsene som fangene i kvinneleiren ble utsatt for. Solveig var selv overbevist om at hun var blitt steril, men i en alder av nesten 42 år fikk hun en datter. Datteren har bidratt sterkt til den informasjonen Brestrup har innhentet om motstandskvinnen og krigsveteranen Solveig Lystad – en motstandskvinne og en krigsveteran som først fikk Deltakermedaljen i 1995 – og det i posten!
Det loves en fortelling som overskrider mang en kriminalroman. Brestrup er en eminent foredragsholder.

Detaljer

Dato onsdag 20. september 2023
Klokkeslett 19:0019:00
Arrangør NVIO - Hamar og omegn
Kalender Lokalforeningskalender

Sted

Navn Ridehuset
Adresse
Storhamarg 100
2315 HAMAR