NVIO på helgens tradisjonsrike MC-treff på Bæreia

NVIO på helgens tradisjonsrike MC-treff på Bæreia

Publisert av ‎ NVIO den 11.08.19. Oppdatert 13.12.19.

I helgen ble det tradisjonsrike MC-treffet gjennomført ved Forsvarets veteransenter på Bæreia. Treffet, som samler et stort antall veteraner fra det ganske land, ble i år gjennomført for niende gang. En rekke faste deltaker samt noen førstegangsdeltakere møtte opp og fikk oppleve samvær med gamle og nye venner, gode samtaler, bekransning av UNIFIL-monumentet på Kongsvinger festning, felles kjøretur på vei (og i terreng for de som ønsket det) og gode måltider tilberedt av kjøkkenet på veteransenteret.

Sovesal eller telt
For mange veteraner er det å kjøre MC svært viktig. Som en veteran sa: «Noen ganger sier kona at jeg må ta meg en tur på MC`en. Første gang hun sa det, spurte jeg hvorfor skal jeg det? Fordi at du er så blid når du kommer hjem igjen, svarte hun».
Kapasiteten på veteransenteret blir utnyttet til det ytterste i forbindelse med MC-treffet. Med mer en 180 påmeldte en det en stor utfordring for de ansatte å kunne bringe arrangementet vel i havn når det gjelder forlegnings- og forpleiningskapasitet. Romkapasiteten utnyttes fullt ut og i tillegg etableres det både sovesal og stortelt. En rekke av deltakerne velger å overnatte i egne telt.
Samtidig er det en utfordring for senteret at et stort antall av de påmeldte ikke møter opp til treffet. Da bekreftelsen på årets treff ble sendt ut i slutten av juni fikk man også melding om hvilken form for overnatting man var tilbudt. Dette har sannsynligvis medført at påmeldte velger å bli hjemme når de har fått melding om at overnattingen som tilbys er sovesal, stortelt eller eget telt. I helgen var det også varslet regnvær, noe som også har medført at noen påmeldte bestemte seg for å bli hjemme.
De ca 120 deltakerne som møtte opp til årets treff fikk oppleve et flott og muligens det beste treffet noensinne, selv om værgudene ikke spilte på lag med oss ved denne anledningen.

Louis fra Libanon
Norgesvennen Louis Assi fra Ebel es Saqi holdt et foredrag om situasjonen i dagens Sør-Libanon for en svært interessert forsamling fredag formiddag. Louis snakker flytende norsk og holdt som alltid et godt foredrag med gode kommentarer om situasjonen og hvorledes han og hans familie hadde opplevd situasjonen i årenes løp. Han poengterte med stor humor at det er lettere for oss libanesere å svelge kameler enn det er for nordmenn, for vi har kameler! ” Samt historiene rundt hans farfar som har rømt med sin familie (kone og barn) 4 ganger, hans far som har rømt med familien 2 ganger, og han selv har rømt med sin familie 3 ganger “og sånn går no dagan!..”.
Foredraget ble møtt med stående applaus av tilhørerne. Louis fikk også overrakt veteransenterets coin som vanligvis kun utdeles til veteraner ved sitt første besøk på senteret.

Veterans Rock
Bandet «Veterans Rock», som består av 5 UNIFIL-veteraner og som ble dannet i etterkant av UNIFIL-jubileumsarrangementet på Akershus festning i april 2018. NVIO har støttet bandprosjektet administrativt og således bidratt til at bandet har kunne holde en rekke konserter for veteraner i 2019.samtidig som de også har mottatt støtte fra Forsvarets veterantjeneste. Bandet holdt konsert lørdag kveld til stormende jubel.

MC-turen en stor opplevelse
Den viktigste del av MC-treffet er lørdagens kjøretur. I år gikk turen fra Bæreia, via Kongsvinger til Torsby i Sverige. Herfra gikk turen videre til Sunne hvor vi møtte svenske veteraner, som hadde tatt en liten pause fra markeringen av den lokale veterandagen, ved det såkalte Stamfrändemonumentet (innvandrings- og utvandringsmonumentet) til felles lunsj og fotografering. Fra Sunne gikk turen videre til Charlottenberg og derfra tilbake til Bæreia, en rundtur på ca 25 mil. Det å kjøre MC sammen med andre veteraner i en lang kolonne er en stor opplevelse. For de fleste veteraner er det en opplevelse som man har kun en gang i årets i forbindelse med MC-treffet. Det er blant annet derfor MC-treffet er så viktig for mange veteraner.

 

Noen av deltagerne i år:

 

Kjell Selnes har tatt en pause fra flytting for å reise på MC-treffet. Han deltok på treffet for femte gang. «Jeg er her på grunn av miljøet og for å treffe folk som vet hva du snakker om i forhold til det å ha vært ute, for det treffer du ikke andre steder enn i veteranmiljøet. Bæreia er også et fantastisk sted. Vi får kjørt sykkel sammen, vi får kost oss sosialt og med god mat. Summa summarum, helt opp. Det skal skje mye rart om jeg ikke kommer tilbake neste år og helt til jeg slutter å kjøre sykkel».

Erik fra Trondheim er 11 år og var treffets yngste deltaker. «Det er fint å være på MC-treff. Her er det mange fine sykler og det er mye å gjøre her». Han liker å sitte på med sin far og har allerede bestemt seg for å kjøre MC selv når han er gammel nok til det.


Terje Ørnholt fra Stavanger deltok på sitt syvende treff. «Bæreia er en fantastisk plass å treffe likesinnede veteraner med interesse for motorsykkel. Det er ganske viktig for meg å komme hit. Her kan man senke skuldrene og slappe av og prate med andre som en interessert i MC og som har samme erfaringer fra tjenesten i UNIFIL», sier Terje som tjenestegjorde i NORMANITCOY I.


Halvor Dahle fra Songdalen ved Kristiansand deltok på sitt første MC-treff på Bæreia. «Det er veldig sannsynlig at jeg kommer tilbake neste år».Erling Kristensen fra Alta deltok på MC-treffet for 3. gang. Han vinner årlig den meget uoffisielle konkurransen om å være den som har tilbakelagt lengst distanse (i år ca 3200 km fra avreise fra Alta) før ankomst Bæreia. «Deltakelse på MC-treffet er noe jeg prioriterer. Her treffer jeg kamerater både fra tjenesten og fra tidligere MC-treff. Opplegget her et helt supert og jeg trives veldig godt her. Vi som har vært ute, snakker samme språk og vi forstår hverandre. Her kan få den gode samtalen og det blir helt spesielt». Erling er en av veteranene som er medlem av en MC-klubb for veteraner og som derfor også kjører med klubbvest hvor det klart fremgår at man er veteran. «Det er viktig for meg å kjøre med vest, sier Erling. Jeg føler et fellesskap og man viser at man er en del av et fellesskap. Jeg har også opplevd å ha bli kontaktet av veteraner som ikke har tatt del i veteranfellesskapet tidligere og som ønsker å bli en del av fellesskapet igjen».


Maiken Støkket fra Elverum var en de få kvinnelige veteranene som deltok på MC-treffet. Hun deltok for første gang, «Jeg synes at det er spennende å treffe andre veteraner som kjører sykkel og ikke minste andre veteraner som jeg kjørte Route 66 sammen med. Det har et fint opplegg med fine aktiviteter og kjøreturer. Det er aktuelt for meg å delta på treffet også neste år og jeg håper å møte flere kvinnelige veteraner som kjører sykkel og andre veteraner som jeg har tjenestegjort sammen med».


 MC-treffet ble avsluttet etter frokost søndag.
Tekst og foto: Svein-Erik Malmø Moen