Nyhetsbrev september - for deg eller din familie?

Nyhetsbrev september - for deg eller din familie?

Publisert av Siri Jørgensen den 16.09.21.

Siste fra generalsekretæren
Får du den informasjonen du vil ha? Kommuniserer NVIO bra nok med sine medlemmer?
Det er et spørsmål vi ofte stiller oss. Når vi ut til dere som er våre medlemmer og holder vi dere informert? 
Hvem er så «vi» i denne sammenhengen? Den ene delen er sentralleddet med forbundsstyret og sekretariatet, og den andre delen er lokalforeningen. Det er flere ledd som skal nå ut til dere som enkeltmedlemmer og dette er en av utfordringene. 
En annen er at vi opererer på mange digitale plattformer, og det er ikke alle som er på disse, og ikke alle leser bladet vårt «Veteran» heller. Av og til føles det som vi ikke når ut, fordi det kan være lite respons -men kanskje er det slik dere vil ha det? Litt mindre informasjon, takk?!
Vi får også mange eksemplarer av Veteran i retur på grunn av feil adresse, og denne mailen når kanskje heller ikke ut til alle hvis vi ikke har riktige epostadresser. Fordelen her er at brevet også legges ut på vår hjemmeside, det gjør også noen lokalforeninger, men ikke alle. Hva gjør din lokalforening?
Det er synd hvis vi ikke når ut med alle tilbudene som tilbys for tiden, for de er til for dere – NVIOs medlemmer. 
Vi ønsker oss tilbakemeldinger så vi kan forbedre oss og vi kommer snart ut med en medlemsundersøkelse for å ta temperaturen på organisasjonen, og kartlegge litt hva dere ønsker. På denne måten kan vi bli enda sterkere og tydeligere fremover, på måter dere ønsker. Vi håper at så mange som mulig bidrar slik at vi kan utvikle organisasjonen til det beste for veteranene.

Forsvarets veteranpris
I morgen, 15 september, går fristen ut for å melde inn kandidater til årets veteranpris. Dette er en pris som deles ut til personer eller organisasjoner som har nedlagt et særlig betydningsfullt arbeid for å fremme veteransaken ved å skape stolthet blant, eller for, veteranene og/eller veteranfamiliene, og/eller har gjort seg bemerket gjennom uegennyttig innsats for veteranene og/eller veteranfamiliene. Prisen deles ut på Veterankonferansen til neste år.


Nytt mentor- og veiledningsprogramNVIO har denne høsten kommet i gang med den nye utdanningen: Individuell mentorering og veiledning i samarbeid med universitet i Agder (UIA), RVTS-Sør og -Øst. Dette er et utdannings-program for kameratstøttere og som NVIO er stolte av å ha. Programmet vil gi en oversikt over ulike veilednings- og mentoreringsteorier, samt en innføring i hjelpesystemer og relevante lover. Forhold som trygghet, relasjon, makt, etiske utfordringer og individuelle læringsprosesser tas inn i de praktiske veilednings – og mentoreringsamtalene. Veilederens tidligere erfaringer og kontekst vil særlig vektlegges som ramme for samtalene. Du kan lese mer om kameratstøtte og dette studiet på våre hjemmesider.


Moskussafari 17.-19.september 2021
NVIO avd Oppdal og Omegn inviterer til den årlige moskussafarien på Dovrefjell kommende helg, og det er fortsatt noen plasser ledig hvis du bestemmer deg fort. 

Av hensyn til sikkerheten under safarien settes det et tak på maks 30 personer og i år blir det oppmøte på Granmo Camping, 7 km syd for Oppdal sentrum. En topp moderne campingplass med alt fra enkle hytter til de med hotellstandard. Det er også mulighet for å ta med campingvogn eller sove i telt. Campingen har en liten butikk i resepsjonen. 
Fremmøte: innen kl 19.00 fredag 17.september. Det vil bli orientering om safarien fra kl 20, og etter orienteringen serverer vi pizza. 
Lørdag 18. september: Safaristart fra campingen kl 0730, hvor vi kjører egne biler opp til Dovrefjell. På kvelden inviterer vi til grillfest. Tørrmat (frokost/niste/drikke osv til turen) ordner den enkelte med selv. 
De som ønsker overnatting booker dette på telefon 99642947 (Sjekk: www.granmocamping.no) - oppgi Veteran ved påmelding, eller send epost til granmo@oppdal.as. Har du spørsmål om safarien, ta kontakt Svein Inge Øiamo, leder NVIO Oppdal på tlf 90520551.


#Turveteraner
Fantastisk oppmøte rundt om i landet av veteraner og pårørende som er ute og går. Sjekk kalenderen til din lokalforening og bli med! Tagg bildene dine fra land og strand på Instagram med hashtaggen #turveteraner og du er med i trekningen av premier! Kampanjen går til 31. oktober.
Vil du bidra til et bedre liv for veteranfamilien? 
Deltakelse i internasjonale operasjoner har ikke bare betydning for veteranen selv, men også for nære pårørende som barn, familie og venner. I Norge foreligger det svært lite kunnskap om hvilke konsekvenser det får for familien at et familiemedlem tjenestegjør i internasjonale operasjoner. Studier fra utlandet viser at deltakelse i internasjonale operasjoner kan påvirke familien på mange ulike måter. Her i Norge vet vi lite om hvordan hverdagslivet blir påvirket av at én av foreldrene i en familie deltar i internasjonale operasjoner. Spesielt, om hvordan dette ser ut for norsk militærpersonell og deres familier. Nå kommer en studie i regi av NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress). Kanskje du kommer til å merke det i ukene fremover på sosiale medier. I mellomtiden kan du lese mer på nettsiden vår, hvis du er nysgjerrig, trykk her.

Vi anbefaler Veteranpodden!
I de siste episodene kan du høre mer om forsvarssjef Eirik Kristoffersen, veteraninspektør Morten Henriksen, sjefslegen for Hæren Jørn Rasmussen, Veteraner over isen, og gutta som var først på rasområdet i Gjerdrum; 
Espen Leiksett og Trond Bekken. Eller hva med oberst Kåre Brændeland, militærrådgiver ved den norske FN-delegasjonen i New York? Eller velg en av de andre 20 episodene.

Søndag 24. oktober er FN-dagen
Flere av våre lokalforeninger har arrangement, markeringer eller FN-marsj i forbindelse med denne dagen.Bli med!

Sjekket aktivitetskalenderen i det siste?
Du kan delta i alle aktiviteter, også andre steder i landet. Hvis du har lyst -og er på tur, sjekk aktivitetene her.

NVIO ønsker alle en fin høst!