Påsken vil sikkert inneholde både korte og lange turer for noen. Vi har fått tips til mat du kan lage på bålet og hva som er lurt å forberede hjemmefra før du drar. Tips og oppskrifter har Ivan Sandberg, kokk og kjøkkenleder på FVS Bæreia gitt oss. Noen av oppskriftene har han selv benyttet på tur med veteraner der oppe. Kanskje du kjenner igjen noen?
Fleskepannekake fra Solør 4 p
Lettsaltet flesk 300 gr
Hvetemel 1,5 dl
Egg 5 stk
Melk 5 dl
Salt ¼ ts
Smør til steking
Gressløk
Dette kan du gjøre hjemme:
Kutt opp flesk i terning eller skiver og pakk det inn.
Spe melet og salt med sammenpisket egg og melk, rør dette til en glatt masse som du heller på en flaske og du er klar til tur.
Ved bålet:
Stek flesk i panne, hell over passe med røre og stek på begge sider. Strø over gressløk og vipps er det klart for servering.
Tips: Disse blir ekstra gode med stekte eplebåter til.
Silpo fra Finnskogen 4 p
Lettsaltet flesk i terninger 400 gr
Kokte, skrelte poteter kuttet i terninger 800 gr
Løk, skrelt og delt i terninger 200 gr
Melk
Salt og pepper
Rørt tyttebær
Dette kan du gjøre hjemme:
Kok og kutt poteter, skjær flesk, kutt løk
Ved bålet:
Stek fleskterninger og bland i løk og poteter i ei gryte eller steikepanne.
Hell i litt melk av gangen – rør inn og kok inn. Jo mer melk du får kokt inn jo bedre, det skal bli en stuing. Smak til med salt og pepper, og server gjerne med rørt tyttebær.
Elghakk/storfehakk fra Solør 4 p
Kvernet elgkjøtt eller storfekjøtt 800 gr
Kuttet løk 800 gr
Rå potet, kuttet i terninger 800 gr
Salt, pepper
Rørt tyttebær
Flatbrød
Kan gjøres hjemme:
Kutt poteter i terninger
Kutt løk i terninger
Ved bålet:
Stek kjøttet i panne eller kjele og hell i poteterninger. Hell i vann/ kraft så det nesten dekker alt. Krydre med salt og pepper mens det kokes mørt. Smak til med salt og pepper. Serveres med rørt tyttebær og flatbrød.
Havregrøt med Rosin og brunost
Havregryn 3 dl
Melk 6 dl
Salt 1/2 ts
Rosiner
Brunost
Smør
Hell havregryn, melk, salt, rosiner i ei gryte – kok til gryna er møre.
Serveres med brunost og smør på toppen.
Pinnebrød
Hvetemel 4 dl
Olje 0,75 dl
Bakepulver 2 ts
Sukker 2 ts
Salt 0,5 ts
Vann 1,5 dl
Evt. Urter
Dette kan du gjøre hjemme:
Bland det tørre, tilsett olje og vann før du rører sammen til en glatt masse. Hell litt olje rundt deigen, så den ikke fester seg til posen når du legger deigen i brødpose.
Ved bålet:
Lag pinner til å steike med og form deig til en pølse som rulles rundt pinnen. Stek over bålet.
Pinnebrød kan brukes som tilbehør til de andre rettene.
Ha en fin tur og vær obs på skogbrannfare og regler for bål!