Tur og mat på bålet?

Publisert av Siri Jørgensen den 05.04.20.

Påsken vil sikkert inneholde både korte og lange turer for noen. Vi har fått tips til mat du kan lage på bålet og hva som er lurt å forberede hjemmefra før du drar. Tips og oppskrifter har Ivan Sandberg, kokk og kjøkkenleder på FVS Bæreia gitt oss. Noen av oppskriftene har han selv benyttet på tur med veteraner der oppe. Kanskje du kjenner igjen noen?

 

Fleskepannekake  fra Solør 4 p


Lettsaltet flesk 300 gr

Hvetemel 1,5  dl

Egg 5     stk

Melk 5     dl

Salt ¼    ts

Smør til steking

Gressløk


Dette kan du gjøre hjemme:

Kutt opp flesk i terning eller skiver og pakk det inn.

Spe melet og salt med sammenpisket egg og melk, rør dette til en glatt masse som du heller på en flaske og du er klar til tur.

Ved bålet:

Stek flesk i panne, hell over passe med røre og stek på begge sider. Strø over gressløk og vipps er det klart for servering.

Tips: Disse blir ekstra gode med stekte eplebåter til.


Silpo  fra Finnskogen 4 p


Lettsaltet flesk i terninger 400 gr

Kokte, skrelte poteter kuttet i terninger 800 gr

Løk, skrelt og delt i terninger 200 gr

Melk

Salt og pepper

Rørt tyttebær


Dette kan du gjøre hjemme:

Kok og kutt poteter, skjær flesk, kutt løk

Ved bålet:

Stek fleskterninger og bland i løk og poteter i ei gryte eller steikepanne.

Hell i litt melk av gangen – rør inn og kok inn. Jo mer melk du får kokt inn jo bedre, det skal bli en stuing. Smak til med salt og pepper, og server gjerne med rørt tyttebær.



Elghakk/storfehakk  fra Solør 4 p


Kvernet elgkjøtt eller storfekjøtt 800 gr

Kuttet løk 800 gr

Rå potet, kuttet i terninger 800 gr

Salt, pepper

Rørt tyttebær

Flatbrød


Kan gjøres hjemme:

Kutt poteter i terninger

Kutt løk i terninger


Ved bålet:

Stek kjøttet i panne eller kjele og hell i poteterninger. Hell i vann/ kraft så det nesten dekker alt. Krydre med salt og pepper mens det kokes mørt. Smak til med salt og pepper. Serveres med rørt tyttebær og flatbrød.




Havregrøt med Rosin og brunost


Havregryn 3 dl

Melk 6 dl

Salt        1/2 ts

Rosiner

Brunost

Smør


Hell havregryn, melk, salt, rosiner i ei gryte – kok til gryna er møre.

Serveres med brunost og smør på toppen.




Pinnebrød


Hvetemel 4 dl

Olje 0,75 dl

Bakepulver 2 ts

Sukker 2 ts

Salt 0,5 ts

Vann 1,5 dl

Evt. Urter


Dette kan du gjøre hjemme:

Bland det tørre, tilsett olje og vann før du rører sammen til en glatt masse. Hell litt olje rundt deigen, så den ikke fester seg til posen når du legger deigen i brødpose.

Ved bålet:

Lag pinner til å steike med og form deig til en pølse som rulles rundt pinnen. Stek over bålet.


Pinnebrød kan brukes som tilbehør til de andre rettene.


Ha en fin tur og vær obs på skogbrannfare og regler for bål!