Veteraner rydder kystlinjen!

Veteraner rydder kystlinjen!

Publisert av Siri Jørgensen den 14.09.22.

På bildet: Vegard Magnussen, Thomas Helgesen, Marcus Helgesen og Torleif Narheim

 

Norges kyst består av omtrent 100 000 kilometer strandlinje, som er verdens nest lengste etter Canada. Det betyr forsøpling og ulike miljøtiltak. NVIO Haugaland imponerer med strandrydding og har allerede samlet inn 300 kg søppel. De har samtidig tjent penger og hatt det utrolig sosialt og hyggelig langs strandkanten med store og små.


Karmøy kommune har jobbet aktivt med frivillig strandrydding siden 2017 og frivillige i kommunen har siden den gang ryddet over 500 tonn søppel. I 2021 startet prosjektet "Vi rydder hele Karmøy" hvor målet var å rydde hele Karmøys kystlinje på 3 år. Dette gjøres med midler fra Handelens Miljøfond og Rogaland fylkeskommune. Prosjektet inviterer lag og foreninger til å rydde et område langs sjøen flere ganger i løpet av året, og interessen har vært så stor at ikke alle som søkte fikk foreningen sin med i prosjektet. I år har drøyt 30 lokale foreninger vært i sving, fra speidere, idrettslag og velforeninger til rytterklubber og NVIO avd. Haugaland.


–Vi tror at dette prosjektet er vinn-vinn. Vi får ryddet strendene våre, lokale foreninger får viktig inntekt og vi får opp miljøengasjementet hos innbyggere som kanskje ellers ikke hadde deltatt på lignende dugnader, skriver Gunvor Skjelstad, naturforvalter i Karmøy kommune. NVIO kom raskt i gang med oppgaven sin og har etter det jeg har fått beskjed om ryddet området sitt ferdig flere ganger allerede, forteller hun. De har ryddet ved Hellevik på Fosen som er et område hvor det har vært lite ryddeaktivitet tidligere. Det ligger også litt bratt og utilgjengelig til så vi er veldig fornøyde med, og imponerte over NVIO sin innsats der. Vi veier og fører statistikk på antall kilo som ryddes i kommunen og alt registreres på Ryddenorge.no. Så langt i år har NVIO ryddet over 300 kg! Men vi vet det blir litt mer, da det står igjen noen sekker vi ikke har fått hentet enda, avslutter hun.


En annen som også er fornøyd er Jarl-Oluf Osland, primus motor for prosjektet i NVIO Haugaland, samt kasserer og styremedlem.

–Vi har søkt om å få delta tidligere, og vi syns det er kjekt at det gikk i orden i år, forteller han. Hver forening kan tjene opptil 20 000 kr på jobben og kommunen legger til rette ved at vi får sekker og hansker, og søppelet blir hentet og levert til mottak etterpå. Vi har hatt det sosialt med grilling og bålpanne de søndagene vi har samlet oss, med et aldersspenn mellom 7-62 år, så vi er veldig fornøyde! Innsamlingen har gått greit og vi var egentlig litt overrasket over at det ikke var mer søppel -vi snakker så ofte om hva båter og turister kaster og forsøpler i naturen. Dette er jo innseilingen til Haugesund minner han oss om, og vil samtidig anbefale flere lokallag å sjekke sine kommuner og strandlinjer for lignende prosjekt.
–Det har jo vært givende og samtidig godt for flere å komme seg ut av godstolen og kjenne sjølufta. Fysisk aktivitet gjør godt for kropp og sjel og anbefales alle!


En annen som er strålende fornøyd er Thomas Helgesen, som har hatt med sønnen sin på dugnaden.

-Det har vært en kjempeflott opplevelse, og vi har knyttet tettere familiebånd og sterkere samhold i lokalforeningen forteller han. Det har vært kombinert med både båttur, fiske, bålpanne, grilling og brus til barna. Vi er storfornøyde!


Ta gjerne kontakt med NVIO Haugland hvis du vil vite mer, kanskje dette er noe for din lokalforening også?

 

Eller sjekk disse linkene:


Prosjektet:

https://ryddenorge.no


Handelens Miljøfond:

https://handelensmiljofond.no/nyheter/disse-aktorene-skal-rydde-oslofjorden-og-telemarkskysten


NVIO avd. Haugeland:

https://haugaland.nvio.no


Rent hav:

https://www.marfo.no/rent-hav/


Organisasjonen «In the same boat»

https://www.inthesameboat.eco/20000strender/